Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Marianna Hall
8 z 9Przygotowanie domowego majonezu
Do przygotowania potrzebujemy kilku składników: jedno żółtko, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżeczkę musztardy, sól, pieprz oraz ok. 180 mililitrów oleju dobrej jakości (np. słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron lub oliwy z oliwek).
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski należy wbić żółtko, dodać sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. Ubijać mikserem i w trakcie dolewać olej – stopniowo i małymi porcjami. Po kilku minutach uzyskamy gęsty, puszysty i jasny majonez. Można go przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez ok. 3 - 4 dni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.