Majonez wegański z ziemniaków
Wbrew pozorom kuchnia wegańska nie stanowi zamkniętego zbioru dań, ponieważ pozwala na duże eksperymentowanie i swobodę kulinarną. Wiele dań i dodatków do potraw przyrządzanych jest na kształt tradycyjnej kuchni. Zazwyczaj są one zdrowsze i bogatsze w witaminy, ponieważ przyrządza się je na bazie naturalnych składników.
Składniki:
- kilka ugotowanych ziemniaków,
- około szklanki oleju roślinnego,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz biały.
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki. Następnie lekko ciepłe ziemniaki, sok z cytryny i musztardę zmiksuj mikserem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawaj małymi porcjami olej roślinny. Gdy majonez osiągnie odpowiednią gęstość, dodaj przyprawy. Przełóż do słoiczka i odstaw do lodówki do schłodzenia.