Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Makaron razowy z warzywami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 23:54
Makaron razowy z warzywami
Makaron razowy z warzywami (Zdjęcie makaronu / Shutterstock)

Ta potrawa jest dowodem na to, że „kluski” mogą być zdrowym i dietetycznym daniem. Makaron razowy ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu obecne w nim węglowodany wolniej się wchłaniają i dają długotrwałe uczucie sytości. Zawiera też błonnik – sprzymierzeniec odchudzania.

Składniki

  • 250 g suchego makaronu razowego,

  • 2 średnie cebule,

  • 3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona),

  • 1 por,

  • pół łyżki miodu gryczanego,

  • 4 łyżki odtłuszczonego bulionu warzywnego,

  • łyżka białego octu winnego,

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,

  • pęczek pietruszki,

  • 2 łyżki ziarna sezamowego,

  • sól, pieprz.



Sposób wykonania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżki oleju. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i por w nieco większe kawałki. Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie. Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem. Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać. Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie402 kcal
Białko14,7 g
Tłuszcze12,1 g
Cholesterol23,4 mg
Węglowodany67,2 g
Błonnik9,2 g
Witamina C277,5 mg
Witamina A817,4 µg

Komentarz

W tym daniu nie brak tłuszczu – jest obecny w oleju z pestek winogron i ziarnach sezamu, ale w obu przypadkach są to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6. Pietruszka dba o piękny wygląd cery oraz o świeży oddech. Danie jest również bogate w magnez co czyni je szczególnie wskazanym dla osób zestresowanych i przemęczonych. Polecane także w dietach odchudzających.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze