Makaron razowy z warzywami
Ta potrawa jest dowodem na to, że „kluski” mogą być zdrowym i dietetycznym daniem. Makaron razowy ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu obecne w nim węglowodany wolniej się wchłaniają i dają długotrwałe uczucie sytości. Zawiera też błonnik – sprzymierzeniec odchudzania.
Składniki
- 250 g suchego makaronu razowego,
- 2 średnie cebule,
- 3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona),
- 1 por,
- pół łyżki miodu gryczanego,
- 4 łyżki odtłuszczonego bulionu warzywnego,
- łyżka białego octu winnego,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- pęczek pietruszki,
- 2 łyżki ziarna sezamowego,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżki oleju. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i por w nieco większe kawałki. Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie. Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem. Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać. Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 402 kcal |
Białko | 14,7 g |
Tłuszcze | 12,1 g |
Cholesterol | 23,4 mg |
Węglowodany | 67,2 g |
Błonnik | 9,2 g |
Witamina C | 277,5 mg |
Witamina A | 817,4 µg |
Komentarz
W tym daniu nie brak tłuszczu – jest obecny w oleju z pestek winogron i ziarnach sezamu, ale w obu przypadkach są to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6. Pietruszka dba o piękny wygląd cery oraz o świeży oddech. Danie jest również bogate w magnez co czyni je szczególnie wskazanym dla osób zestresowanych i przemęczonych. Polecane także w dietach odchudzających.