Makaron z figami
W diecie kuchni greckiej charakterystycznymi elementami są na przykład cebula, oliwki i zioła. Ale typowy jest także ser feta, który jest przy okazji bardzo zdrowy.
Składniki:
- 240 g makaronu świderki,
- 150 g brukselki,
- 3 pory,
- 1 szklanka posiekanej cykorii,
- 2 łyżki świeżego oregano,
- 1/4 szklanki oliwek,
- 1/2 szklanki suszonych fig,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 1/3 szklanki octu balsamicznego,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 opakowanie sera feta.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 396,54 kcal |
Białka | 11,98 g |
Węglowodany | 39,01 g |
Tłuszcze | 20,94 g |
Błonnik | 9,45 g |
Przygotowanie:
W głębszym rondlu pogrzej oliwę i wrzuć pokrojone pory i brukselki przecięte na pół. Podsmażaj, aż warzywa się zarumienią. Potem dodaj cykorię i oregano i gotuj, aż wszystkie składniki będą zupełnie miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Do drugiego garnka wlej wino, wrzuć figi i gotuj przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente i dodaj do sosu z figami. Wlej ocet, wymieszaj, po czym wrzuć do garnka pokrojony w kostkę ser feta i pocięte na cząstki oliwki. Wymieszaj wszystko, po czym połącz składniki w rondlu, w którym są por i brukselki. Wymieszaj wszystko razem z makaronem i warzywami, dopraw solą i oregano. Możesz też zjeść jako dodatek do mięsa, na przykład baraniny lub kurczaka.
Komentarz:
Ser feta ma więcej wapnia niż twaróg, mniej kalorii niż żółty ser. Skutecznie chroni przed osteoporozą i przyspiesza przemianę materii. To gwarancja nie tylko zdrowych, mocnych kości, ale także urody dla ciała.