Trwa ładowanie...

Makaron z figami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:21
Makaron z figami
Makaron z figami

W diecie kuchni greckiej charakterystycznymi elementami są na przykład cebula, oliwki i zioła. Ale typowy jest także ser feta, który jest przy okazji bardzo zdrowy.

Składniki:

  • 240 g makaronu świderki,
  • 150 g brukselki,
  • 3 pory,
  • 1 szklanka posiekanej cykorii,
  • 2 łyżki świeżego oregano,
  • 1/4 szklanki oliwek,
  • 1/2 szklanki suszonych fig,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 opakowanie sera feta.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie396,54 kcal
Białka11,98 g
Węglowodany39,01 g
Tłuszcze20,94 g
Błonnik9,45 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W głębszym rondlu pogrzej oliwę i wrzuć pokrojone pory i brukselki przecięte na pół. Podsmażaj, aż warzywa się zarumienią. Potem dodaj cykorię i oregano i gotuj, aż wszystkie składniki będą zupełnie miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Do drugiego garnka wlej wino, wrzuć figi i gotuj przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente i dodaj do sosu z figami. Wlej ocet, wymieszaj, po czym wrzuć do garnka pokrojony w kostkę ser feta i pocięte na cząstki oliwki. Wymieszaj wszystko, po czym połącz składniki w rondlu, w którym są por i brukselki. Wymieszaj wszystko razem z makaronem i warzywami, dopraw solą i oregano. Możesz też zjeść jako dodatek do mięsa, na przykład baraniny lub kurczaka.

Komentarz:

Ser feta ma więcej wapnia niż twaróg, mniej kalorii niż żółty ser. Skutecznie chroni przed osteoporozą i przyspiesza przemianę materii. To gwarancja nie tylko zdrowych, mocnych kości, ale także urody dla ciała.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze