Makaron z sosem migdałowym
Makaron podany w bardzo ciekawy i nowoczesny sposób. Migdały od wieków wykorzystywane są w medycynie indyjskiej, gdyż korzystnie wpływają na układ oddechowy i pokarmowy. Są również źródłem witaminy E, która pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji przeciwdziałając egzemom i trądzikowi.
Składniki (4 porcje)
- 15 dag płatków migdałów,
- 2 kromki pieczywa tostowego,
- pół łyżeczki musztardy,
- 4 łyżki oliwy,
- 4 łyżki zsiadłego mleka,
- sól, pieprz,
- 25 dag makaronu rurek,
- 15 dag porów,
- 5 dag parmezanu,
- kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania
Migdały zrumienić na suchej patelni na małym ogniu. Następnie 10 dag migdałów zmiksować z chlebem, musztardą, oliwą, mlekiem i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki, gotować 5 minut w osolonej wodzie na małym ogniu. Makaron i pory odcedzić, osączyć, przemieszamy z sosem migdałowym. Posypać tartym parmezanem i resztą migdałów. Całość udekorować listkami bazylii.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 792,2 kcal |
--- | --- |
Białka | 27,12 g |
--- | --- |
Tłuszcze | 46,66 g |
--- | --- |
Cholesterol | 32,36 mg |
--- | --- |
Węglowodany | 77,45 g |
--- | --- |
Błonnik | 10,53 g |
--- | --- |
Witamina C | 11,44 mg |
--- | --- |
Witamina A | 103,5 µg |
--- | --- |
Komentarz
Dzięki dodatkowi zsiadłego mleka i parmezanu danie dostarcza wapnia – pierwiastka będącego budulcem kości i zębów oraz łagodzącego objawy alergiczne. Tak przygotowany makaron jest dość kaloryczny, więc polecamy go osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym.