Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Makaron z sosem migdałowym

Avatar placeholder
18.08.2016 11:51
Makaron z sosem migdałowym
Makaron z sosem migdałowym

Makaron podany w bardzo ciekawy i nowoczesny sposób. Migdały od wieków wykorzystywane są w medycynie indyjskiej, gdyż korzystnie wpływają na układ oddechowy i pokarmowy. Są również źródłem witaminy E, która pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji przeciwdziałając egzemom i trądzikowi.

Składniki (4 porcje)

  • 15 dag płatków migdałów,

  • 2 kromki pieczywa tostowego,

  • pół łyżeczki musztardy,

  • 4 łyżki oliwy,

  • 4 łyżki zsiadłego mleka,

  • sól, pieprz,

  • 25 dag makaronu rurek,

  • 15 dag porów,

  • 5 dag parmezanu,

  • kilka listków bazylii.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Migdały zrumienić na suchej patelni na małym ogniu. Następnie 10 dag migdałów zmiksować z chlebem, musztardą, oliwą, mlekiem i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki, gotować 5 minut w osolonej wodzie na małym ogniu. Makaron i pory odcedzić, osączyć, przemieszamy z sosem migdałowym. Posypać tartym parmezanem i resztą migdałów. Całość udekorować listkami bazylii.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie792,2 kcal
------
Białka27,12 g
------
Tłuszcze46,66 g
------
Cholesterol32,36 mg
------
Węglowodany77,45 g
------
Błonnik10,53 g
------
Witamina C11,44 mg
------
Witamina A103,5 µg
------

Komentarz

Dzięki dodatkowi zsiadłego mleka i parmezanu danie dostarcza wapnia – pierwiastka będącego budulcem kości i zębów oraz łagodzącego objawy alergiczne. Tak przygotowany makaron jest dość kaloryczny, więc polecamy go osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze