Marzec w ogrodzie. Posadź już teraz, bo to tarcza ochronna przed rakiem jelita grubego
Wiosna w pełni, amatorzy ogrodnictwa powinni pamiętać, że przyszedł czas na wysiew do gruntu warzyw. Lepiej się pospieszyć, bo druga połowa marca to ostatni moment, by latem cieszyć się najcenniejszymi skarbami natury.
W tym artykule:
Co wysiać w marcu?
W marcu jak w garncu, mówi porzekadło, które wciąż jest aktualne, szczególnie dla amatorów ogrodnictwa. Nocne i poranne przymrozki mogą być wyjątkowo uciążliwe aż do połowy marca. Dlatego też ci, którzy już z pierwszymi dniami marca zdecydowali się na wysianie nasion rzodkiewki, marchwi, szpinaku, pora, sałaty masłowej i kopru, musieli pamiętać o tunelach foliowych. Dla zapominalskich, którzy pod koniec lutego nie wysadzili rozsady selera, pora czy sałaty, jest dobra wiadomość - jeszcze w marcu można to zrobić.
Początek wiosny to też idealny czas, by zaplanować domową uprawę ziół, szczególnie w przypadku osób, które mieszkają w mieście. Coraz mocniejsze promienie słońca będą sprzyjać bazylii i tymiankowi. W drugiej połowie marca rozpoczynamy również uprawę rozsady warzyw psiankowatych. Doniczki z nasionami pomidorów czy bakłażana i papryki, nakryte folią spożywczą, ustawiamy w ciepłych miejscach w domu, najlepiej w pobliżu kaloryferów.
Koniecznie zasadź. Obronią przed rakiem i infekcjami
Ostatnie dni marca to czas, gdy temperatura jest znacznie bardziej stabilna, a amplitudy dobowe mniejsze. Co można wtedy sadzić? Wybór jest spory, zwłaszcza że są to warzywa i zioła o cennych właściwościach prozdrowotnych.
Jedz warzywa – uchroń się przed rakiem
Pod koniec marca do gruntu mogą trafić:
- groch - ma niski indeks glikemiczny i jest źródłem białka oraz błonnika; według badań może zmniejszać ryzyko nowotworów jelita grubego, trzustki i prostaty,
- bób - również należy do roślin strączkowych, zawiera więc pokaźne ilości białka; wiąże w jelicie grubym kwasy żółciowe, obniżając poziom cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko raka jelita grubego,
- rzodkiewka - zawiera glukozynolany oraz izotiocyjaniany, związki, które działają antynowotworowo, zmniejszając ryzyko rozwoju raka jelita grubego, raka wątroby, piersi, prostaty i płuc,
- jarmuż - jak inne kapustne jest źródłem sulforafanu, przeciwutleniacza, który może zapobiegać rozwojowi nowotworów układu pokarmowego, ale też raka pęcherza moczowego i piersi,
- wczesne odmiany marchwi - jest bogata w beta-karoten, a według badań regularne spożywanie marchwi może ograniczać ryzyko rozwoju szeregu nowotworów nawet o 20 proc.,
- pietruszka - zawiera karnozol, związek działający przeciwzapalnie, który może wspierać leczenie nowotworów, m.in. hamując powstawanie przerzutów,
- pasternak - znajdziemy w nim m.in. kumaryny, flawonoidy czy terpeny, które zmniejszają stany zapalne, chronią przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko raka,
- skorzonera - zawiera inulinę, więc wspiera pracę przewodu pokarmowego i chroni przed cukrzycą; wężymord zmniejsza też ryzyko powstawania kamieni nerkowych, a także chroni przed rozwojem hipercholesterolemii,
- koper ogrodowy - dzięki olejkom eterycznym stymuluje wydzielanie żółci i soków trawiennych, usprawnia pracę jelit i łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.