Mężczyzna otruł się po zjedzeniu cukinii własnej produkcji
Ogrodnik-amator przeszedł przez poważne zatrucie pokarmowe po spożyciu cukinii, którą wyhodował w swoim ogrodzie. Powodem były zatrute nasiona.
1. Zatrucie cukinią
67-letni Michael Andrews zatruł się cukinią, którą uprawiał w swoim ogrodzie w Wetwang, East Yorkshire. Mężczyzna był w szoku, gdy wziął kęs ugotowanego już owocu.
"Nie potrafię opisać, jak to smakowało. To było okropne. Czułem, jakby sam Szatan rozbił sobie namiot na moim języku. Moje usta płonęły" – powiedział Michael.
Opisując swoje dolegliwości, Michael dodał też, że bardzo źle się czuł. Mężczyzna miał zimne poty i dreszcze. Poza zatruciem pokarmowym i biegunką był również bardzo senny i spał przez dwa dni. Twierdzi, że przez to schudł 4,5 kg.
Mimo że cukinia wydawała się normalna, a Michael nawet zrobił dumne zdjęcie swojego dania przed jedzeniem, wiedział, że nie wszystko jest w porządku, gdy tylko wziął pierwszy kęs.
"Powiedziałem mojej żonie, żeby to wypluła i na szczęście jej się to udało. Połknąłem tylko bardzo mały kawałek. Myślałem, że to folia lub olej roślinny spowodowały nieprzyjemny smak" – powiedział Michael.
Po kilku dniach złego samopoczucia i niemożności pozbycia się kwaśnego posmaku w ustach Michael zadzwonił po poradę lekarską. Lekarz kazał obserwować jego objawy i zalecił leżenie i spożywanie jedynie wody i bananów.
2. Zatrute nasiona
Firmy produkujące nasiona Unwins i Mr Fothergill's wycofały partie cukinii po tym, jak stwierdzono, że zawierają niezwykle wysoki poziom cucurbitacyny. Jest to związek o gorzkim smaku, który wytwarzają niektóre rośliny - w szczególności członkowie rodziny dyniowatych. Związek ten działa jako ochrona przed roślinożercami.
Kiedy ten naturalnie występujący związek znajduje się na wystarczająco wysokim poziomie, może prowadzić do objawów, takich jak nudności i biegunka, powodując stan nazywany przez niektórych "zespołem toksycznej dyni".
Lockdown sprzyjał rosnącej tendencji uprawiania własnych warzyw. Przypadków zatruć w ostatnim czasie było kilka. Osoby zgłaszające problemy zdrowotne w wyniku zjedzenia domowej roboty cukinii szukały pomocy na licznych forach internetowych. Najbardziej znany jest przypadek 79-letniego mężczyzny z Heidelbergu w Niemczech, który zmarł dwa tygodnie po zjedzeniu gulaszu z cukinii, przyrządzonego z domowych warzyw.
Guy Barter, główny ogrodnik Royal Horticultural Society, wyjaśnił, że takie efekty mogą czasami wystąpić podczas uprawy w domu.
"Może się to zdarzyć w przypadku nasion ogrodowych lub roślin samosiewnych, które same się zasiały. Jeśli wykryje się gorycz, owoce należy natychmiast wyrzucić, a w razie potrzeby zwrócić się o pomoc lekarską" – powiedział Guy Barter.
Jest to bardzo rzadkie w komercyjnym przemyśle nasiennym, ponieważ hodowcy nasion podejmują środki ostrożności, aby uniknąć zapylenia krzyżowego tykwami i innymi roślinami z rodziny ogórków, które zawierają potencjalnie szkodliwe związki.
"Cukinie z supermarketów, kabaczki itp. są zwykle wyhodowane z nasion hybrydowych z bardzo małą możliwością zapylenia krzyżowego w firmie zajmującej się hodowlą nasion, więc produkty komercyjne są rzeczywiście bardzo bezpieczne" - powiedział Barter.
Zobacz także: Najzdrowsze polskie warzywa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl