Trwa ładowanie...

Mięsny przysmak z Afryki to prawdziwy rarytas (WIDEO)

Zobacz film: "Mięsny przysmak z Afryki to prawdziwy rarytas"

Jak narodził się afrykański przysmak biltong? Według starych zapisków pomogli w tym holenderscy marynarze, którzy w XVII w. zaczęli doprawiać mięso wołowe solą i mieszanką ziół. Po co? Oczywiście dla konserwacji i dla poprawy smaku. Teraz w Kapsztadzie (bo dokładnie tam narodził się biltong) w wielkich tradycyjnych firmach przygotowywane są tony tego pysznego przysmaku. Sposoby konserwacji owiane są jednak tajemnicą, ponieważ właściciele firmy nie chcą zdradzić starej receptury. Wiemy tylko, że mięso marynowane jest w zalewie głównie z soli, pieprzu i kolendry, a resztę stanowią przyprawy najlepszej jakości.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.