4 z 7Walka z wiatrakami
Większość antybiotyków używanych przy masowej produkcji drobiu ginie w procesie obróbki cieplnej. Wystarczy pieczenie, gotowanie lub smażenie. Jednak jest jeszcze jedna ważna kwestia z nimi związana. Światowa Organizacja Zdrowia już od kilku lat alarmuje, że rośnie odporność na szczepy bakterii, które do tej pory leczone były antybiotykami. Winą za to można obarczyć także praktykę podawania tych leków zwierzętom hodowlanym. Zanim bowiem bakterie zginą, mogą przenieść się na ręce człowieka, na przedmioty codziennego użytku, które miały styczność z nafaszerowanym nimi mięsem.
Jak podaje Lymbery, już teraz w Unii Europejskiej w wyniku zachorowań, które wywołały lekooporne bakterie, dochodzi do około 25 tysięcy zgonów.
Oczywiście przyczyną coraz szerzej zataczającej kręgi antybiotykooporności nie są tylko i wyłącznie antybiotyki podawane zwierzętom hodowlanym. Popularność tych leków i ich powszechne stosowanie bez potrzeby również ma wpływ na oporność bakterii na leki.