3 z 7Szkodliwe antybiotyki
Głównym problemem związanym z produkcją masową mięsa jest używanie antybiotyków. Nie chodzi tutaj o stosowanie ich w sytuacjach wystąpienia choroby, ale o profilaktyczne podawanie ich zwierzętom, by zapobiec niechcianym infekcjom i nie narazić się na straty. Jednocześnie jednak Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że aż połowa ze wszystkich wyprodukowanych na całym świecie antybiotyków zużywana jest na farmach.
Mimo, że w Polsce bezpodstawne podawanie antybiotyków jest zakazane, The Union of Concerned Scientsts informuje, że np. w Stanach Zjednoczonych otrzymuje je nawet 80 procent kurcząt, które w przyszłości trafią do sprzedaży (tam praktyka ta jest legalna).
Dlaczego tak się dzieje? Zwierzęta, którym zaaplikowano kilka niewielkich dawek antybiotyków, rosną szybciej. W takim przypadku szybciej też trafiają do ubojni, sklepu i na stół nieświadomego klienta supermarketu.