7 z 9Cena mięsa mielonego
Nie oszczędzajmy na mięsie. Promocyjna cena nie powinna zachęcać nas do zakupu! Wręcz przeciwnie - gdy koszt jest mniejszy niż oczekujemy, odłóżmy mięso na półkę. Chodzi przecież o zdrowie naszej rodziny.
Gdy zdecydujemy się na zakup gotowego mięsa, najlepszym wyborem będzie takie, na którym jest zawarta informacja,z jakiej części zwierzęcia zostało wyprodukowane. Wybierzmy produkty, które składają się 99 proc. mięsa i 1 proc. soli. Mamy wtedy pewność, że nasz wymarzony obiad pozbawiony będzie sztucznych dodatków i spulchniaczy.
Warto sprawdzić dwie daty na etykiecie: paczkowania i przydatności do spożycia. Na każdym mięsie powinna znajdować się informacja o zawartości tłuszczu. Kierujemy się zasadą: im mniej, tym lepiej!
Według rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, chude mięso to takie, które zawiera do 7 proc. tłuszczu, mięso mielone wołowe do 20 proc. tłuszczu. Najbardziej tłusta jest mielona wołowina, może zawierać nawet do 30 proc. tłuszczu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Produkty, których nigdy nie powinieneś jeść przed seksem