Tarcza przed rakiem. Obniża cholesterol, zapobiega chorobom serca

Soczewica, ciecierzyca, fasola jaś, a może groch? Eksperci nieustannie apelują, by Polacy włączyli do swojej diety nasiona roślin strączkowych, bo wciąż nie doceniamy ich prozdrowotnych właściwości. Jeden z ukochanych strączków Portugalczyków i Brazylijczyków ma nawet moc ochrony przed rakiem.

Wspiera naczynia krwionośne, obniża ciśnienie. Warto dodać do menuWspiera naczynia krwionośne, obniża ciśnienie. Warto dodać do menu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najzdrowsza pośród nasion roślin strączkowych

Czarna fasola, wciąż jest w Polsce mało znana i rzadko kupowana. A szkoda, bo jest niezwykle zdrowa i śmiało może uchodzić za królową nasion roślin strączkowych. Na jej punkcie szaleją Brazylijczycy, których narodowym daniem jest feijoada. To rodzaj potrawki na bazie różnych rodzajów mięs i właśnie tego gatunku fasoli.

Czarna fasola (Phaseolus vulgaris) jest jednym z aż 500 gatunków fasoli, ale ma nad nimi przewagę z powodu wysokiej zawartości białka oraz błonnika. W 100 g znajduje się aż 21 g białka i niemal tyle samo błonnika. Badanie opublikowane na łamach "Nutrients" wskazuje, że fasola jest źródłem także skrobi opornej, która stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych.

Przegląd badań z 2020 r. wykazał również, że to właśnie błonnik sprawia, że czarna fasola może obniżać stężenie cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom serca. Z kolei badanie, które ukazało się rok później, wykazało, że małe, czarne nasiona wpływają korzystnie na stan naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze.

Warzywa, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

Feijoada to tradycyjne danie brazylijskie na bazie czarnej fasoli
Feijoada to tradycyjne danie brazylijskie na bazie czarnej fasoli © Getty Images

Dodatkowo czarna fasola ma niski indeks glikemiczny, więc do diety obowiązkowo powinni ją włączyć diabetycy, osoby z insulinoopornością, nadwagą i otyłością, a także aktywne fizycznie.

Ryzyko raka niższe o niemal połowę

Kwercetyna i kemferol, kwas hydroksycynamonowy, kwas ferulowy, kwas synapowy i kwas chlorogenowy to z kolei cenne fitoskładniki, które można znaleźć w małych, czarnych nasionach. Wyjątkowym walorem tego gatunku jest kolor nasion, który fasola zawdzięcza obecności antocyjanów. To roślinny barwnik uważany za najsilniejszy wśród antyoksydantów.

Dzięki temu zwalcza stany zapalne w organizmie, chroniąc przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nawet nowotworów. Badanie z "European Journal of Nutrition" dowodzi, że także obecny w strączkach błonnik, może uchronić przed rakiem jelita grubego. Z kolei naukowcy na łamach "Nutrition and Cancer" wykazali, że u kobiet z największym spożyciem nasion roślin strączkowych ryzyko raka piersi jest aż o 46 proc. niższe niż u tych, które za fasolą czy soczewicą nie przepadają.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka