Trwa ładowanie...

Migdały zdrowsze, niż nam się wydawało

Migdały są 20 procent mniej kaloryczne, niż uważano początkowo. Badania opublikowane przez "American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) dają nowy pogląd na liczbę kalorii w tych orzechach.

Zobacz film: "Dieta 1000 kalorii"

Podczas gdy skład migdałów się nie zmienił, naukowcy wykorzystali nową technikę, która pozwoliła określić liczbę kalorii przetrawioną i zaabsorbowaną. Zauważono, że uczestnicy przyswoili 129 kalorii z porcji 28 gramów migdałów w porównaniu do szacowanych wcześniej 160 kalorii – podaje Almond Board of California (ABC).

Naukowcy z The European Journal of Nutrition twierdzą, że przekąska składająca się z migdałów w ilości około 58 gramów pozwalała kontrolować apetyt i prowadziła do zredukowania spożycia kalorii w ciągu całego dnia.

Inne badania naukowe pokazały, że spożywanie dziennie 1,5 porcji orzechów, takich jak migdały, czyli ubogich w nasycone tłuszcze i cholesterol, może redukować ryzyko chorób serca. Garść migdałów zawiera 13 gramów tłuszczów nienasyconych, 1 gram nasyconych i w ogóle nie ma w nich cholesterolu.

Dietetyk Ritika Samaddar powiedziała, że prosta przekąska składająca się z migdałów może odgrywać ważną rolę w kontrolowaniu apetytu. Podczas gdy powszechnie spożywane produkty dostarczają pustych kalorii, migdały są pożywne i stanowią bogate źródło witaminy E, błonnika, białek, ryboflawiny i innych ważnych elementów odżywczych.

Migdały zdrowsze, niż nam się wydawało
Migdały zdrowsze, niż nam się wydawało (Zdjęcie migdałów / Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.