Migdały zdrowsze, niż nam się wydawało
Migdały są 20 procent mniej kaloryczne, niż uważano początkowo. Badania opublikowane przez "American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) dają nowy pogląd na liczbę kalorii w tych orzechach.
Podczas gdy skład migdałów się nie zmienił, naukowcy wykorzystali nową technikę, która pozwoliła określić liczbę kalorii przetrawioną i zaabsorbowaną. Zauważono, że uczestnicy przyswoili 129 kalorii z porcji 28 gramów migdałów w porównaniu do szacowanych wcześniej 160 kalorii – podaje Almond Board of California (ABC).
Naukowcy z The European Journal of Nutrition twierdzą, że przekąska składająca się z migdałów w ilości około 58 gramów pozwalała kontrolować apetyt i prowadziła do zredukowania spożycia kalorii w ciągu całego dnia.
Inne badania naukowe pokazały, że spożywanie dziennie 1,5 porcji orzechów, takich jak migdały, czyli ubogich w nasycone tłuszcze i cholesterol, może redukować ryzyko chorób serca. Garść migdałów zawiera 13 gramów tłuszczów nienasyconych, 1 gram nasyconych i w ogóle nie ma w nich cholesterolu.
Dietetyk Ritika Samaddar powiedziała, że prosta przekąska składająca się z migdałów może odgrywać ważną rolę w kontrolowaniu apetytu. Podczas gdy powszechnie spożywane produkty dostarczają pustych kalorii, migdały są pożywne i stanowią bogate źródło witaminy E, błonnika, białek, ryboflawiny i innych ważnych elementów odżywczych.