Mikstura, która naturalnie reguluje poziom cukru we krwi
Wystarczą cztery składniki do przygotowania mikstury, która obniża poziom cukru we krwi. Nie tylko reguluje ona stężenie glukozy, ale ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny i trawienny. Sprawdź, jak przygotować napój o pozytywnym wpływie na zdrowie.
1. Mikstura na obniżenie cukru we krwi
Lista składników:
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka cynamonu,
- sok z jednej cytryny,
- litr wody.
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie wciąż ciepła, ale nie gorąca, dodajemy przyprawy i wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Mieszamy. Przed spożyciem odcedzamy na sitku o drobnych oczkach. Pijemy szklankę tej mikstury przed głównym posiłkiem.
Zobacz także
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- To właśnie ta grupa wiekowa najczęściej popełnia samobójstwo
- Zmęczenie i niechęć do wykonywania codziennych obowiązków? To może być depresja...
Ciepła woda z dodatkiem soku z cytryny, kurkumy i cynamonu wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu zapobiega m.in. przeziębieniu, dodaje energii, pobudza procesy trawienne, usuwa toksyny i produkty uboczne przemiany materii i przede wszystkim reguluje poziom cukru we krwi.
Przeczytaj także
Działanie tej mikstury to efekt właściwości prozdrowotnych jej składników, zwłaszcza kurkumy i cynamonu. Natomiast sok z cytryny (bogaty w witaminy C i E, potas, magnez, żelazo) wykazuje właściwości detoksykujące i odchudzające (zawiera pektynę – rozpuszczalny błonnik poprawiający metabolizm).
2. Właściwości kurkumy
Kurkuma to jedna z najlepiej przebadanych roślin o działaniu przeciwcukrzycowym. Ta hinduska przyprawa może nawet zapobiegać cukrzycy typu 2 - jednej z najpowszechniejszych chorób na świecie. Dowiedli tego naukowcy, których artykuł ukazał się w "International Journal of Endocrinology and Metabolism".
Na podstawie badań przeprowadzonych w latach 1998-2013 ustalono, że kurkumina, składnik kurkumy, może mieć wpływ na oznaki cukrzycy typu 2, czyli m.in. podniesiony poziom cukru we krwi. W próbach klinicznych wzięli udział diabetycy i osoby na etapie przedcukrzycowym. Okazało się, że kurkumina nie tylko zmniejsza produkcję glukozy i glikogenu w wątrobie, ale i stymuluje większy pobór glukozy.
Co więcej, dowiedziono, że kurkuma jest skuteczna w profilaktyce cukrzycy. Przyjmowanie 6 kapsułek z 250 mg kurkuminy dziennie przez 9 miesięcy okazało się w 100 proc. skuteczne u osób w stanie przedcukrzycowym (wedle wyników badań opublikowany w 2012 roku w tekście pod tytułem "Wyciąg z kurkuminy w profilaktyce cukrzycy typu 2" w "Diabetic Care").
Ponadto kurkuma wspomaga pracę mózgu (może zapobiec alzheimerowi), wykazuje działanie antynowotworowe, pomaga na dolegliwości ze strony układu trawiennego i zwalcza infekcje. Kurkuma nie tylko obniża poziom cukru, ale i cholesterolu we krwi.
3. Właściwości cynamonu
Cynamon to przyprawa o szerokim zakresie działań prozdrowotnych. Jednym z nich jest walka z cukrzycą.
Szwedzcy naukowcy przeprowadzili eksperyment na 14-osobowej grupie: części z nich podano pudding ryżowy z cynamonem, pozostałym to samo danie bez dodatku tej przyprawy. U członków pierwszej z nich odnotowano niższy poziom cukru we krwi. Wedle przypuszczeń naukowców cynamon spowalnia procesy trawienne, dzięki czemu organizm ma więcej czasu na rozkład węglowodanów, które są odpowiedzialne za podniesienie stężenia cukru.
Nie była to jedyna próba oceny wpływu cynamonu na poziom cukru we krwi. Przedmiotem kolejnych badań były właściwości lecznicze tej przyprawy w postaci pigułek. Osoby ze stwierdzoną cukrzycą typu 2 przyjmowały 1,6 g cynamonu dziennie przez miesiąc. Po tym czasie odnotowano u nich spadek poziomu glukozy we krwi (u niektórych z badanych osób o nawet 29 proc!).
Ponadto cynamon jest stosowany w schorzeniach układu pokarmowego, działa też przeciwbiegunkowo. Jako składnik maści łagodzi dolegliwości bólowe mięśni i nerwobóle. Co ciekawe, w medycynie ludowej był on stosowany w celu poprawy apetytu, a wśród kobiet jako remedium na bolesne miesiączki.