Właściwości zdrowotne pikli

Pikle to smaczne przetwory z ogórków, papryk, pomidorów czy patisonów. Oczyszczone i pokrojone warzywa w marynacie są bogactwem wielu witamin i składników mineralnych. Przygotowywana w domu mieszanka skrywa w sobie wiele właściwości prozdrowotnych.

Hermetycznie zamknięte w słoikach warzywa mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. To idealny dodatek do dań mięsnych, sałatek czy kanapek.

I chociaż piklowanie najczęściej kojarzy nam się z pracą babci czy mamy, warto brać z nich przykład. Przetwory przygotowywane samodzielnie będą na pewno zdrowsze niż te, które możemy kupić w sklepach.

Zobacz także: Czy na pewno prawidłowo przechowujesz jedzenie? - SPRAWDŹ

Pikle to idealny dodatek do dań mięsnych i kanapekPikle to idealny dodatek do dań mięsnych i kanapek
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 4Moc antyoksydantów

Pikle z ogórków są pełne wielu właściwości leczniczych
Pikle z ogórków są pełne wielu właściwości leczniczych © 123rf

Pikle to również moc antyoksydantów, czyli związków hamujących namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Dzięki przeciwutleniaczom komórki są chronione przed różnego rodzaju uszkodzeniami.

Chrupiące warzywa wyciągane z zalewy to nie tylko smaczna, ale także niskokaloryczna przekąska. Dla przykładu - średniej wielkości piklowany ogórek to tylko ok. 15 kcal. Warzywa, dzięki zawartej w nich wodzie, skutecznie hamują apetyt. Wystarczy tylko kilka sztuk, by zapomnieć o głodzie. To nie koniec ich zalet. Kwaśne, piklowane warzywa powodują przyspieszanie wchłaniania wapnia w organizmie.

/ 4Doskonały probiotyk

Pikle zaliczane są do probiotyków, czyli produktów o dużej zawartości dobrych dla naszego organizmu bakterii. Pomagają w trawieniu, co w rezultacie wpływa na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Są smaczne, więc chętnie sięgają po nie również dzieci. Bakterie probiotyczne wzmacniają układ odpornościowy, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na infekcje.

Najpopularniejszymi piklami są te przyrządzane z ogórków. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Stanowego Północnej Dakoty, ich spożywanie może zmniejszyć skurcze mięśni.

Zobacz także: Sprawdź, dlaczego odporność jest tak ważna dla organizmu

/ 4Pełne cennego błonnika

Piklowanie to nic innego jak marynowanie, do którego używamy specjalnie przygotowanej wcześniej zalewy konserwującej. W jej składzie nie powinno zabraknąć pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy czy liści laurowych. Dzięki temu warzywa są chrupiące i mają charakterystyczny, kwaśno-słony smak.

Tej techniki gotowania używa się od wieków. Pikle są bogactwem błonnika, czyli składnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu trawiennego. Sięgając po tego rodzaju przetwory warto jednak pamiętać, że większość z nich zawiera dużą ilość soli.

/ 4Wspomagają krążenie

Pikle przygotowywane w domu są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe
Pikle przygotowywane w domu są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe © 123rf

Chrupiące, piklowane warzywa to źródło witaminy K – niezbędnej do prawidłowej pracy układu krążenia i składnika mocnych kości. Jej optymalna ilość poprawia pracę mózgu i wpływa na przemianę materii. Regularne spożywanie pikli przyczyny się do prawidłowej pracy organizmu.

W piklach znajdziemy także wapń, potas, sód oraz witaminę A odpowiedzialną m.in. za zdrowy i młody wygląd skóry.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka