4 z 5Zalety gruszek
Jedna średniej wielkości gruszka ma tylko 100 kalorii. Dostarcza porcji witaminy C, która jest szczególnie ważna dla układu odpornościowego, a także niezbędnego dla zdrowia kości wapnia. Warto jeść gruszki, aby obniżyć poziom cholesterolu i wspomóc pracę układu pokarmowego. Słodkie owoce mają też właściwości przeciwzapalne.
Holenderscy naukowcy udowodnili, że jedzenie gruszek zmniejsza ryzyko udaru mózgu nawet o 52 proc. Podobne właściwości mają również jabłka.
Z kolei badacze z Australii odkryli, że jedzenie gruszek (lub picie soku z tych owoców) może zapobiegać... kacowi. Należy pamiętać tylko o jednym – owoc należy zjeść przed imprezą. Wypicie soku gruszkowego następnego dnia rano może co prawda ugasić pragnienie, ale nie złagodzi nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu.