Mleczna czekolada - kalorie i wartości odżywcze, jak wybrać najlepszą
Mleczna czekolada to popularny słodki wyrób. Prawdziwa czekolada ma sporo wartości odżywczych, niestety w sklepach można znaleźć mnóstwo wyrobów czekoladopodobnych, które mają sporo cukru i znacznie mniej pozostałych wartości. Jak wybrać dobrą mleczną czekoladę?
1. Czym jest mleczna czekolada?
Czekolada mleczna to wyrób cukierniczy, który składa się z miazgi kakaowej, cukru oraz tłuszczu i proszku mlecznego. Zawartość czystego kakao w mlecznej czekoladzie to zwykle mniej, niż 50%, ale nie może być mniejsza, niż 25 procent.
Mleczna czekolada ma słodki smak, dzięki czemu ma sporo zwolenników.
2. Kalorie i wartości odżywcze w mlecznej czekoladzie
Mleczna czekolada jest produktem kalorycznym – zawiera sporo tłuszczu i węglowodanów. Jednak zawarte w niej kakao ma sporo właściwości odżywczych, dzięki czemu może wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie – oczywiście spożywane z umiarem.
W 100 g mlecznej czekolady znajduje się:
- 535 kalorii
- 30 g tłuszczu
- 60 g węglowodanów, w tym 52 g cukru
- 3.5 g błonnika
- 20 mg kofeiny
- 8 g białka
- 370 mg potasu
- 2.5 mg żelaza
- 63 mg magnezu
- 190 mg wapnia
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Czekolada zawiera więc sporo witamin i minerałów, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Niemniej jednak czekolada mleczna ma także sporą ilość cukru i tłuszczu, dlatego nie powinno się z nią przesadzać.
Zawarte w kakao magnez oraz witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz mięśniowego. Wspierają także dobry nastrój. Dodatkowo jest bogatym źródłem flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki i wspierają naturalną odporność organizmu.
Czekolada jest także naturalnym źródłem kofeiny, która działa pobudzająco i poprawia koncentrację.
3. Jak wybrać najlepszą mleczną czekoladę?
Czekolada mleczna jest kaloryczna i zawiera dużo cukrów prostych, więc nie zaleca się jej częstego spożywania. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup, dokładnie czytajmy etykietę.
Najlepsza mleczna czekolada to taka, która zawiera sporą ilość kakao, a cukier nie jest na początku składu.