Organiczne mleko i mięso ma więcej kwasów omega-3
Kolejne badania dostarczają dowodów na to, że organiczna żywność może mieć ogromne zalety zdrowotne. Okazuje się, że tego typu mięso i nabiał zawiera większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 niż standardowe produkty.
1. Zdrowsze białko
Badania opublikowane na łamach "The British Journal of Nutrition" przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Newcastle pokazują, że organiczna żywność znacznie różni się od tej, którą zazwyczaj znajdujemy na sklepowych półkach pod względem zawartości składników odżywczych.
Autorzy badań zastosowali technikę statystyczną nazywaną metaanalizą, aby uzyskać dane ze 196 badań nad organicznym i zwykłym mlekiem oraz 67 badań dotyczących mięsa. Po przeprowadzeniu analizy zespół naukowców odkrył widoczne różnice w ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zarówno w mleku, jak i mięsie.
Okazuje się, że organiczne produkty zawierają nawet o 50 proc. więcej tego składnika odżywczego niż ich standardowe odpowiedniki. Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę dla zdrowia serca oraz pomagają łagodzić niektóre objawy depresji.
Odkrycie to jednak nie oznacza, że organiczna żywność jest zawsze zdrowsza niż zwykła, jako że większa zawartość składników odżywczych nie została jeszcze bezpośrednio powiązana z poprawą zdrowia u osób, które odżywiają się w taki sposób.
2. Żywność organiczna
Zalety zdrowotne organicznej żywności są wciąż niejasne, ale wymagania dla produktów, które są za takie uznawane, są wyraźnie ustalone. Istnieją pewne wytyczne, które muszą spełniać producenci, aby ich żywnosć mogła być określona mianem organicznej.
W przypadku hodowli zwierząt są to: brak inżynierii genetycznej, karmienie zwierząt organiczną żywnością oraz niestosowanie antybiotyków czy hormonów wzrostu w procesie produkcji.
Naukowcy uważają, że różnica między organicznym i nieorganicznym mięsem oraz ich składem odżywczym może wynikać po prostu z tego, że zwierzęta mogą wypasać się na trawie – co w przypadku masowej produkcji najczęściej nie ma miejsca.