Mleko – przyjaciel czy wróg?

„Pij mleko – będziesz wielki.” Kto z nas nie pamięta tej akcji sprzed kilkunastu lat, która miała promować picie mleka wśród polskich dzieci? Od tamtego czasu w Polsce co jakiś czas powraca dyskusja dotycząca tego, czy rzeczywiście mleko od krowy to najlepszy napój, który możemy serwować naszym najmłodszym i który powinniśmy pić my sami. Według zwolenników to najlepsze źródło wapnia, zwłaszcza dla dzieci. Przeciwnicy odpowiadają – mleko to jeden z najczęstszych alergenów, a w dorosłym wieku jest mało przyswajalne. Jak jest w rzeczywistości?

Mleko – przyjaciel czy wróg?Mleko – przyjaciel czy wróg?
Źródło zdjęć: © Grafika / Shutterstock
Aleksandra Miłosz

Od krowy czy ze sklepu?

Według wielu ekspertów szkodliwe dla ludzkiego organizmu jest tylko mleko z kartonu, które albo jest pozbawione wszelkich wartości odżywczych, albo też nimi sztucznie wzbogacone. Inni uważają, że zarówno mleko od krowy, czyli takie, które pijemy zaraz po jego uzyskaniu, jak i mleko z kartonu, które kupujemy w sklepie, powinno na stałe zostać wyeliminowane z naszych jadłospisów. Badanie przeprowadzone w 2014 roku, którego wyniki zostały opublikowane w British Medical Journal, zszokowało zarówno cały mleczarski świat, jak i wszystkich konsumentów tego białego napoju. Wynika z niego, że picie dużych ilości mleka ma związek ze skróceniem długości życia i większym ryzykiem złamań kości. Jak to możliwe?

Mleczne badania

Naukowcy przeprowadzający badanie zebrali dane ponad 100 tysięcy mężczyzn i kobiet w różnym wieku, a uzyskane informacje pozwoliły im na sformułowanie tezy, według której osoby, które piły przynajmniej 3 szklanki mleka dziennie, były o 60% bardziej narażone na złamanie szyjki kości udowej niż osoby, które piły mniejsze ilości mleka lub te, które nie piły go wcale. W dodatku były o 90% bardziej narażone na zgon z powodu rozwoju chorób układu krążenia i o 44% z powodu rozwoju nowotworów. I chociaż autorzy raportu wzywają do dalszych badań nad szkodliwością krowiego mleka na układ kostny i większe ryzyko śmiertelności, to już obecne wyniki każą zastanowić się nad obniżeniem spożycia mleka w codziennej diecie.

Według naukowców niektóre składniki mleka mogą mieć wpływ na ryzyko rozwoju raka prostaty. Jednym z tych składników jest kazeina, czyli najbardziej znany rodzaj białka mleka krowiego. Jak pokazują wyniki badań opublikowanych w World Journal of Health w 2014 roku, kazeina pobudza wzrost komórek raka prostaty u mężczyzn. W dodatku wysokie stężenie wapnia w mleku krowim może wspomagać rozwój raka gruczołu krokowego. Jednak i w tym przypadku konieczne jest wykonanie dalszych badań, aby jednoznacznie stwierdzić, że mleko jest groźne dla męskiego zdrowia. W dodatku dwa główne rodzaje białka, które znajdziemy w mleku, czyli kazeina i serwatka, to jedne z najsilniejszych alergenów. Produkty nabiałowe mogą ponadto niekorzystnie wpływać na stan osoby zmagającej się z chorobą autoimmunologiczną, dlatego w takich przypadkach często zaleca się wyłączenie ich z diety.

Zagrożenie od krowy

Warto pamiętać, że mleko to nie tylko karton czy butelka wypełniona tym białym płynem. Znajdziemy je także w maśle, jogurtach czy serach, dlatego jeśli zmagamy się z alergią na mleko, powinniśmy unikać także tych produktów
Warto pamiętać, że mleko to nie tylko karton czy butelka wypełniona tym białym płynem. Znajdziemy je także w maśle, jogurtach czy serach, dlatego jeśli zmagamy się z alergią na mleko, powinniśmy unikać także tych produktów

 

Nie popadajmy jednak w panikę. Dopóki badania dotyczące szkodliwości mleka nie zostaną potwierdzone, lepiej jest zmniejszyć jego spożywaną na co dzień ilość. Warto także wykonać badania w kierunku nietolerancji pokarmowej IgG zależnej, które może pomóc ustalić czy mleko rzeczywiście nam nie służy. Pamiętajmy też, że mleko krowie najlepiej wchłania się u małych dzieci, a im jesteśmy starsi, tym nasz układ pokarmowy trudniej radzi sobie z trawieniem poszczególnych jego składników. 

 

Źródło: yahoo.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka