Mleko z groszku – zdrowa alternatywa dla nietolerujących laktozy
Czy pamiętacie te czasy, kiedy na rynku dostępne było przede wszystkim mleko krowie? Z chęcią dodawaliśmy je do kawy, płatków kukurydzianych, czy też po prostu wypijaliśmy przy okazji śniadania lub kolacji. Później co jakiś czas byliśmy zaskakiwani nowym rodzajem mleka, które np. uzyskuje się z soi, migdałów, kokosa czy nasion konopi. Być może kolejnym hitem będzie mleko z groszku, które za chwilę pojawi się na rynku. Ponoć to nie tylko bomba witaminowa, ale także napój, który doskonale [odchudza](http://fitness.wp.pl/19364,4-odchudzajace-triki-bardziej-pomocne-niz-jedz-mniej-i-cwicz-wiecej ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection)!
Mleko mleku nierówne
Jeszcze 10 lat temu większość z nas marszczyło brwi na myśl o mleku migdałowym, które dziś cieszy się dużą popularnością. Być może w przyszłości tak samo łatwo dostępne będzie mleko z groszku. Ta jednoroczna roślina strączkowa należy do jednych z najstarszych warzyw, które są uprawiane na świecie. Mleko z grochu, to alternatywa dla osób nietolerujących laktozy, a także propozycja na przygotowanie odżywczego koktajlu dla osób będących na diecie.
Ekonomiczna produkcja
Produkcja tego mleka jest bardzo ekonomiczna – wykorzystuje się aż o 93 proc. mniej wody, niż przy produktach nabiałowych. Żółty groch moczy się w wodzie i sodzie, co sprzyja rozpuszczaniu się białka, a następnie ekstrahuje się go wykorzystując odpowiednią temperaturę, pH i roztwór soli. Dzieje się to w specjalnym zbiorniku, który oddziela białko od cieczy, a to pozwala na uzyskanie maksymalnej koncentracji protein w napoju. Później dodaje się do niego wyciąg ze słonecznika i alg oraz środki aromatyzujące.
Właściwości mleka z grochu
Mleko z grochu jest naturalnie słodkie. Zawiera taką samą ilość białka co mleko krowie (ok. 8 gramów na filiżankę), ale ma mniej kalorii – w 125 ml oryginalnego mleka o smaku groszku znajduje się 75 kcal, w porównaniu z 86 kcal takiej samej ilości odtłuszczonego mleka krowiego. Zawiera mniej cukru, za to więcej wapnia i zdrowych tłuszczów omega-3, które aktywują pracę hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości.
Białko i niewiele tłuszczu
Dlaczego akurat groch? Naukowcy, którzy opracowywali tę unikalną recepturę, przekonują, że chociaż to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych, to nadal jest bardzo niedoceniana. Tymczasem groch to doskonałe źródło białka. Znajdują się w nim tzw. aminokwasy egzogenne czyli te, których organizm nie syntezuje, zatem powinniśmy dostarczać ich wraz z pożywieniem. Ponadto w grochu odnajdziemy solidne pokłady witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, E i K.
Nieocenione źródło błonnik
W grochu znajduje się kwas foliowy i pantotenowy, potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Ale cenimy tę roślinę także za znaczną ilość błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom cukru we krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Błonnik jest niezbędny w diecie odchudzających się – dodaje energii i zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu pozwala uniknąć podjadania pomiędzy posiłkami.
Nowość na rynku
Jeśli jesteś zaintrygowany i chciałbyś spróbować mleka z grochu, będziesz musiał jeszcze trochę poczekać. Nietypowy napój ma trafić na rynek w maju. Jego producenci obiecują, że będzie nie tylko odżywczy, ale także smaczny. Ze względu na niski indeks glikemiczny, takie mleko mogą spożywać także osoby, u których stwierdzono cukrzycę typu 2. A ponieważ tendencja do poszukiwania zdrowszych alternatyw dla popularnych produktów trwa, możemy przypuszczać, że propozycje producentów żywności jeszcze nie raz nas zaskoczą.