Moc ukryta w papryce

Zmielona papryka w proszku to nie tylko piękna dekoracja potraw. Powstaje ona w wyniku mielenia suszonych warzyw i może być łagodna, lekko słodka lub ostra, w zależności od smaku papryki, z której została zrobiona. Od dawna znana w kuchni węgierskiej i hiszpańskiej ze swojego unikalnego smaku, ma wiele mało znanych zalet zdrowotnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie przyprawy / Shutterstock

/ 4Papryka i zdrowie oczu

Papryka ma zbawienny wpływ na oczy. Już jedna łyżka stołowa to cztery różne karotenoidy: beta-karoten, beta-kryptoksantyna, zeaksantyna oraz luteina, które chronią tkankę oka przed niszczącym promieniowaniem UV, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem i katarakcie. To one nadają też przyprawie wspaniały czerwony odcień.

/ 4Papryka bogactwem witaminy A

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Papryka jest również bogata w witaminę A, która pomaga zachować prawidłowe widzenie w ciemności. Nie trzeba jej dużo – już łyżka stołowa zapewnia 100 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy A zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn.

/ 4Papryka i zdrowie serca

Obraz
© Zdjęcie serca / Shutterstock

Jeśli chodzi o zdrowie serca, badania z 2011 roku przeprowadzone przez Penn State University pokazały, że gotowanie z takimi przyprawami, jak papryka, cynamon czy kurkuma, zmniejsza niekorzystny wpływ wysokotłuszczowych produktów (innymi słowy: triglicerydów) na serce. Również wysoka zawartość antyoksydantów w papryce została potwierdzona przez British Journal of Nutrition. Antyoksydanty w papryce mają zdolność do znacznego obniżania poziomu cholesterolu LDL, który jest niekorzystny dla serca, jednocześnie zwiększając cholesterol HDL, czyli ten dobry dla zdrowia.

/ 4Zalety karotenoidowe papryki

Obraz
© Zdjęcie oliwy / Shutterstock

Należy pamiętać, że aby w pełni czerpać ze zdrowotnych zalet papryki, od beta-karotenu do luteiny, należy spożywać przyprawę w połączeniu ze zdrowym tłuszczem, takim jak oliwa z oliwek. Łagodny smak przyprawy również stopniowo się wzmocni, jeśli jej szczypta zostanie dodana do podgrzanego oleju i zmieszana z innymi wzmacniaczami smaku, takimi jak czosnek czy pieprz cayenne lub użyta jako marynata do mięs czy ryb.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka