Trwa ładowanie...

Przebadali herbaty. Zatrważające odkrycie

 Patrycja Pupiec
28.10.2023 09:36
Może kryć się w herbacie. Jest niezwykle niebezpieczny
Może kryć się w herbacie. Jest niezwykle niebezpieczny (Getty Images)

Testy kilkudziesięciu herbat przeprowadzone przez niemiecki magazyn ÖKO-TEST ujawniły niepokojące dane. Poddane badaniom laboratoryjnym czarne herbaty kryły w sobie cały koktajl pestycydów. Tylko dwa z testowanych produktów uzyskały pozytywny wynik.

spis treści

1. Pestycydy, które kryją się w herbacie

Autorzy testu wskazują, że choć stosowanie pestycydów nie jest dozwolone na terenie Unii Europejskiej, zakaz dotyczy jedynie upraw, a pozostałości szkodliwych substancji mogą znajdować się w wielu produktach pochodzących z innych krajów, w których przepisy w tym zakresie są mniej rygorystyczne.

To prowadzi do tego, że i tak pestycydy trafiają na nasze stoły i talerze. Do testów wytypowano 24 herbaty. Pracownicy magazynu przekazali produkty do laboratorium.

Badania ujawniły, że niemal każda z zakupionych herbat zawiera pestycydy sklasyfikowane jako "wysoce niebezpieczne".

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Autorzy analiz wymieniają m.in. insektycydy, które negatywnie wpływają na płodność czy wysoce toksyczny środek owadobójczy, czyli tiakloprydoraz rakotówrczy propargit i glifosat.

Ten ostatni znajdował się w każdej testowanej herbacie, która uprawiana była konwencjonalnie. Glifosat zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, zwłaszcza chłoniaka nieziarniczego.

2. Może uszkadzać tarczycę

W laboratorium analizowano liście herbaty, a nie sam napar. Jak podkreślają autorzy testu, rozcieńczenie herbaty w wodzie wiąże się z mniejszym prawdopodobieństwem stężenia toksycznych substancji. Mimo to znaleźli w nich aż siedem szkodliwych pestycydów i na tym ich zatrważające odkrycia się nie skończyły.

Prócz pozostałości pestycydów, które odkryli naukowcy, w badanych herbatach znajdowały się także inne toksyczne substancje. Badania laboratoryjne wykazały, że zawartość chloranu w wielu testowanych herbat znacznie przekraczała dozwolone limity.

- Niepożądane składniki oraz brak przejrzystości w zakresie łańcucha dostaw i uprawy herbaty spowodowały, że pięć czarnych herbat nie przeszło testu z oceną "niezadowalającą". Wiele odmian osiąga również przeciętne wyniki, a tylko dwie uzyskują najwyższą ocenę - czytamy w komunikacie magazynu ÖKO-TEST.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze