80 proc. z nas pije jedną z nich codziennie. Niektóre to widmo cukrzycy, a nawet raka

Badania Centrum Badawczo-Rozwojowego Biostat z 2020 r. wskazywały, że 80 proc. Polaków pije herbatę codziennie. Czarna, zielona, ziołowa? Mogą być zdrowe, pod warunkiem, że nie popełnimy któregoś z błędów.

Groźne szczególnie w nadmiarzeGroźne szczególnie w nadmiarze
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Zdrowa, ale nie dla wszystkich

Współczesne badania wskazują, że związki zawarte w herbacie katechinyprzeciwutleniacze, taniny – naturalne garbniki czy alkaloidy - teina, teobromina i teofilina mogą korzystnie wpływać na organizm. Herbata zawiera również witaminy: A, B1 i B2, C, E, K oraz mikroelementy jak magnez, potas czy wapń.

Niweluje stany zapalne organizmu, pozytywnie wpływa na glikemię, ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Czy może szkodzić? Tak, może nasilać dolegliwości u osób cierpiących z powodu chorób układu pokarmowego, takich jak wrzody czy zapalenie żołądka.

Ostrożność powinny zachować także:

Zobacz dlaczego lepiej nie pić herbaty z cytryną!

  • osoby ze zdiagnozowaną anemią niedoboru żelaza,
  • kobiety w ciąży oraz dzieci,
  • nadciśnieniowcy i osoby cierpiące na jaskrę,
  • osoby z osteoporozą czy niedoborami wapnia,
  • osoby nadwrażliwe na działanie kofeiny.

W czarnej herbacie mogą znajdować się także aluminium oraz ołów, metale ciężkie szkodliwe dla zdrowia. Ponieważ to dawka czyni truciznę, powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby, które nie umieją oprzeć się kilku kubkom naparu dziennie.

Uważać należy też na coraz bardziej popularną yerba mate. Zdecydowanie nie będzie dobrym wyborem, jeśli chcemy ograniczyć kofeinę, bo zawiera jej więcej niż kawa. Naukowcy sugerują również, że może być źródłem rakotwórczych substancji WWA – wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

"Niektóre badania wskazują, że osoby pijące duże ilości yerba mate przez dłuższy czas mogą być narażone na zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka, takich jak rak jamy ustnej, gardła i płuc" – piszą eksperci z Mayo Clinic. Inne badania wskazują, że yerba może działać antynowotworowo, warto więc pamiętać po prostu o umiarze.

Te dodatki sprawiają, że staje się szkodliwa

Jednak nawet najzdrowsza herbata może szkodzić, jeśli nie umiemy odpuścić sobie dodatków. Główny winowajca – cukier. Dwie łyżeczki cukru w filiżance to ponad 40 kcal. Z kolei uwielbiany w Japonii czy na Tajwanie, bijący rekordy popularności również w Europie – bubble tea może mieć nawet ponad 400 kcal. To napój na bazie zielonej czy czarnej herbaty, zawierający kulki tapioki gotowane w osłodzonej wodzie – jedna ich porcja może mieć nawet 200 kcal. Poza tym do bubble tea dodaje się cukier lub słodziki, syropy smakowe, a także śmietankę lub mleko.

Bubble tea zawieraj słodzoną tapiokę, syropy smakowe, cukier, śmietankę, a nawet galaretki czy żelki
Bubble tea zawieraj słodzoną tapiokę, syropy smakowe, cukier, śmietankę, a nawet galaretki czy żelki © Pixabay

Wówczas niewinna herbata zamienia się w napój bogaty w węglowodany proste – wcale nie lepszy od popularnych napojów gazowanych, słodzonych cukrem.

- Cukry wolne bardzo szybko wchłanialne w naszym organizmie i powodują duży wyrzut insuliny. To szczególnie jest widoczne w przypadku napojów słodzonych, które popijamy nieustannie. Jeden łyk i robi nam się dobrze, bo cukier zarówno wpływa na wydzielanie serotoniny, jak i daje krótkotrwałą sytość - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska.

- Z drugiej strony popijanie tych napojów powoduje każdorazowo wyrzut insuliny, której zadaniem jest zbicie poziomu cukru. Jeżeli następuje często, to organizm przestaje właściwie na to reagować. Mówimy wówczas o oporności tkanek na działanie insuliny i insulina przestaje obniżać poziom cukru. I to pierwszy krok do cukrzycy typu 2 – ostrzega.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka