Mogą nasilać bóle stawów. Obecne w setkach produktów spożywczych

W chorobach zapalnych stawów dieta jest bardzo ważnym elementem – może nasilać stan zapalny organizm i przyczyniać się do spotęgowania bólu, bądź łagodzić dolegliwości. Na zakazanej liście chorych m.in. z reumatoidalnym zapaleniem stawów znajduje się cukier, produkty wysokoprzetworzone czy alkohol i tłuszcze trans. To jednak nie wszystko.

Niektóre produkty mogą nasilać ból i obrzęk stawówNiektóre produkty mogą nasilać ból i obrzęk stawów
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Uważaj, mogą potęgować ból stawów

W chorobach zapalnych stawów stan zapalny przyczynia się do obrzęku, bólu, sztywności i zaczerwienienia w obrębie zajętego stawu. W zaostrzeniu choroby pacjent może mieć także podwyższoną temperaturę ciała, czuć przewlekłe zmęczenie, a nawet borykać się z nocnymi potami czy utratą masy ciała.

Na spowolnienie lub nasilenie choroby ma wpływ wiele czynników, w tym infekcje czy stres. Ważnym elementem jest również dieta. Badania wykazały, że osoby spożywające dużą ilość cukru odczuwają nasilenie dolegliwości bólowych, ale też mogą być bardziej narażone na rozwój choroby zapalnej stawów. Jedno z badań dowiodło również, że duże ilości czerwonego mięsa w diecie mogą przyczynić się do rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). W diecie chorych zakazany jest też alkohol, żywność wysokoprzetworzona, oraz:

  • gluten – eliminacja glutenu z diety osób z chorobami zapalnymi stawów może być konieczna u tych, którzy wykazują nietolerancję glutenu lub cierpią na celiakię; w tym przypadku gluten może nasilać dolegliwości bólowe,
  • tłuszcze nasycone i tłuszcze trans – mogą być mediatorami stanu zapalnego w organizmie, jednak również sięgając po tłuszcze nienasycone, trzeba zachować ostrożność z uwagi na kwasy omega-6; jeśli przewyższają spożycie kwasów omega-3 mogą uczestniczyć w produkcji czynników prozapalnych i prozakrzepowych,
  • kazeina – główne białko w mleku, które jest szczególnie niewskazane u chorych z RZS, ponieważ może pobudzać układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, nasilając dolegliwości w chorobach autoimmunologicznych.

Olej, który nasila ból stawów

Dieta w chorobach zapalnych stawów

Gluten u niektórych chorych może nasilać dolegliwości bólowe
Gluten u niektórych chorych może nasilać dolegliwości bólowe © Pixabay

Dieta w chorobach zapalnych stawów powinna być ustalana indywidualnie – eliminowanie produktów mącznych zawierających gluten czy mleka krowiego z powodu kazeiny nie każdemu się przysłuży.

Jednak wspólnym mianownikiem w tej diecie są produkty przeciwzapalne – bogate w antyoksydanty warzywa i owoce, nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3 obecne w rybach czy orzechach i pestkach, a także produkty pełnoziarniste.

W diecie osób z chorobami zapalnymi również nie powinno zabraknąć przypraw, które mają działanie przeciwzapalne. Są to m.in. kurkuma, czosnek, chrzan, imbir, goździki czy cynamon. Z drugiej strony bóle stawów może nasilać nadmiar soli, ale też ostre przyprawy, warto więc je ograniczyć.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka