Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Moringa – charakterystyka, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania, gdzie kupić moringę

Moringa – charakterystyka, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania, gdzie kupić moringę
Moringa – charakterystyka, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania, gdzie kupić moringę (Shutterstock)

Moringa olejodalna pochodzi z Indii i jest rośliną, która ma niezwykłe właściwości lecznicze. Od setek lat jest wykorzystywana przez zwolnenników medycyny naturalnej. Moringa w niektórych krajach nazywana jest także drzewem chrzanowym, drzewem ben lub drzewem pałeczkowym. Cudowne właściwości moringi sprawiły, że nazywa się ją także "drzewem długiego życia". Jest ona bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, białka i żelaza. Moringa znajduje się także na liście superżywności, czyli produktów spożywczych uważanych za najzdrowsze na świecie. Kto powinien sięgnąć po moringę?

spis treści

1. Co to jest moringa?

Moringa olejodalna, po łacinie Moringa oleifera, jest wyjątkową rośliną pochodzącą z Indii. Uprawiana jest również w Afryce i Ameryce Południowej. Wykorzystuje się ją nie tylko celach leczniczych, ale także w do wytwarzania kosmetyków oraz jako przyprawę. Praktycznie każda część drzewa ma swoje zastosowanie. Z liści, korzenia, kwiatów i kory wytwarza się leki wykorzystywane w medycynie naturalnej.

Ziarna moringi wykorzystuje się do wytwarzania oleju, który doskonale nadaje się zarówno do celów spożywczych jak i do pielęgnacji skóry. Ziarna mają też inne zastosowanie, dzięki niezwykłym właściwością antybakteryjnym wykorzystuje się je także do oczyszczania wody. Kora drzewa stanowi surowiec do wytwarzania papieru i lin. Moringa wykorzystywana jest także, jako do produkcji biopaliwa. Moringa uznawana jest za jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Ajurweda, tradycyjna medycyna indyjska, stosuje ją do leczenia ponad 300 różnych dolegliwości.

2. Właściwości prozdrowotne moringi

Moringa jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy A niż marchewka, dwukrotnie więcej białka niż soja, siedmiokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza, czterokrotnie więcej witaminy E niż pszenica, dwudziestokrotnie więcej żelaza niż szpinak i kilkanaście razy więcej potasu niż banany. Jednak to nie wszystko, moringa zawiera także inne ważne mikroelementy takie jak mangan, chrom i bor.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Moringa posiada w składzie również substancje przeciwzapalne, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9. Moringa charakteryzuje się jedną z najwyższych pojemności przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Antyoksydanty są niezbędne w procesie neutralizowania wolnych rodników, których nadmiar w organizmie prowadzi na przykład do rozwoju miażdżycy, choroby nowotworowej i przyśpiesza proces starzenia. Regularne spożywanie moringi zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Roślina ta obniża cholesterol, redukuje poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi, oczyszcza z toksyn, wzmacnia mięśnie, pomaga w odchudzaniu – lista prozdrowotnych właściwości liści moringi jest długa.

Ze względu na dużą zawartość żelaza (ok. 10 g w 100 g produktu) polecana jest wegetarianom, weganom oraz osobom z anemią. Regularnie spożywana pozwala uzupełnić braki ważnego minerału. Roślina wspaniale wpływa również na stan naszej skóry, włosów i paznokci. W jej składzie znajdziemy witaminę A, witaminę E, ale również cynk i fosfor.

3. Zastosowanie moringi

Moringa jest również w wielu miejscach powszechnie wykorzystywana w kuchni.  Bardzo cenione są zwłaszcza jej owoce oraz młode pędy, które po ugotowaniu są bardzo smaczne. Bardzo dobre są także młode listki, które mają podobny smak do rzeżuchy. Liście można też suszyć a następnie zmielić i wykorzystywać, jako przyprawę do potraw. Suszone liście moringi można użyć do parzenia smacznej i aromatycznej herbaty. W kuchni wykorzystywany jest również olej moringa, który jest też doskonałym kosmetykiem służącym do pielęgnacji włosów i skóry. Dzięki niemu skóra staje się delikatna i nawilżona.

Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C
Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C [6 zdjęć]

Witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) została odkryta przez węgierskiego fizjologa, Alberta

zobacz galerię

4. Przeciwwskazania

Przeciwskazaniem do używania kory, korzeni i kwiatów jest ciąża. Substancje, które się w nich znajdują mogą wywoływać skurcze macicy i być przyczyną poronienia. Do tej pory zgromadzono też zbyt małą ilość informacji na temat bezpiecznego korzystania z innych części moringi przez kobiety ciężarne. Dlatego kobiety oczekujące dziecka powinny się powstrzymać od spożywania tej rośliny.

5. Gdzie kupić moringę?

Moringa jest dostępna w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. Warto zapytać o nią w sklepach ze zdrową żywnością. W sklepach internetowych dostępna jest w formie zielonego proszku, który można stosować na wiele sposobów. Najłatwiej rozpuścić go w wodzie i pić każdego dnia (to dobra kuracja wzmacniająca organizm). Proszek świetnie sprawdzi się też jako dodatek do koktajli, jogurtu, musli, owsianki, soków, zup, sałatek. Warto też wykorzystać olej z nasion moringi, który sprawdzi się do przygotowania dressingów.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze