Mózg ją kocha. Ryzyko demencji spada aż o 30 proc.
Badacze z Harvardu wzięli pod lupę jeden z rodzajów tłuszczu roślinnego, który stanowi podstawę diety mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Trwające 28 lat obserwacje dowiodły, że może on zmniejszać ryzyko śmierci z powodu demencji o niemal 30 proc. Wystarczy niewiele ponad jedną łyżeczkę dziennie.
1. Oliwa chroni przed demencją
"Na łamach JAMA Network Open ukazały się wyniki ciekawej oraz dużej analizy (n>92 tysiące osób obserwowane przez >28 lat) dotyczącej potencjalnego związku spożywania oliwy z oliwek a ryzykiem zgonu z powodu otępienia" - pisze w opublikowanym w serwisie X poście dr Bartosz Fiałek, reumatolog i popularyzator wiedzy medycznej.
Oliwa z oliwek i demencja.
— Bartosz Fiałek (@bfialek) May 14, 2024
Na łamach „JAMA Network Open” ukazały się wyniki ciekawej oraz dużej analizy (n>92 tysiące osób obserwowane przez >28 lat) dotyczącej potencjalnego związku spożywania oliwy z oliwek a ryzykiem zgonu z powodu otępienia.
Wniosek:
Duże dzienne spożycie… pic.twitter.com/KiJyJz4ttF
Zespół badaczy z Harvard TH Chan School of Public Health przeanalizował dane pochodzące od ponad 92 tys. osób na przestrzeni 28 lat. W tym czasie śmierć z powodu demencji poniosło 4751 osób. Z uwagi na rosnące zagrożenie - na świecie co trzy sekundy ktoś zapada na jedną z chorób dementywnych - badacze chcieli sprawdzić, czy bogata w witaminy, polifenole i kwasy omega oliwa może chronić mózg. Wcześniejsze analizy dowiodły bowiem, że dieta śródziemnomorska, w której tłuszcze nienasycone odgrywają kluczową rolę, może wpływać korzystnie na zdrowie, a nawet wydłużać życie.
Spożycie oliwy z oliwek oceniano co cztery lata za pomocą kwestionariusza. Wnioski były zaskakujące: osoby, które spożywały co najmniej pół łyżki oliwy z oliwek dziennie, miały aż o 28 proc. mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób związanych z rozwojem demencji.
2. Lek dla mózgu i eliksir długowieczności
Dodatkowo naukowcy zaobserwowali, że u tych osób spożycie masła, majonezu i gotowych sosów sałatkowych było znacznie niższe, co również mogło wpływać na zmniejszenie ryzyka demencji.
"Zastąpienie 5 g majonezu dziennie 5 g oliwy z oliwek wiązało się z o 14 proc. niższym ryzykiem śmiertelności związanej z demencją (...). Jeśli chodzi o zastąpienie 5 g margaryny dziennie równoważną ilością oliwy z oliwek, oszacowaliśmy ryzyko na niższe o 8 proc." - czytamy.
Zdaniem naukowców zmniejszenie ryzyka demencji jest wynikiem hamowania stanu zapalnego w organizmie. Oliwa z oliwek jest źródłem witamin A, D, E oraz K oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6. To właśnie one mają niebagatelny wpływ na zdrowie układu nerwowego, ale też kondycję układu sercowo-naczyniowego.
Związki aktywne biologicznie, jak karotenoidy czy związki fenolowe mają działanie przeciwutleniające. Badania sugerują, że oliwa może chronić przed chorobami serca, zapobiegać miażdżycy i cukrzycy, a nawet wspierać leczenie onkologiczne.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl