Mózg ją kocha. Ryzyko demencji spada aż o 30 proc.

Badacze z Harvardu wzięli pod lupę jeden z rodzajów tłuszczu roślinnego, który stanowi podstawę diety mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Trwające 28 lat obserwacje dowiodły, że może on zmniejszać ryzyko śmierci z powodu demencji o niemal 30 proc. Wystarczy niewiele ponad jedną łyżeczkę dziennie.

Badania nie pozostawiają miejsca na domysły. Pół łyżki dziennie chroni przed demencjąBadania nie pozostawiają miejsca na domysły. Pół łyżki dziennie chroni przed demencją
Źródło zdjęć: © Getty Images / Facebook
Karolina Rozmus

Oliwa chroni przed demencją

"Na łamach JAMA Network Open ukazały się wyniki ciekawej oraz dużej analizy (n>92 tysiące osób obserwowane przez >28 lat) dotyczącej potencjalnego związku spożywania oliwy z oliwek a ryzykiem zgonu z powodu otępienia" - pisze w opublikowanym w serwisie X poście dr Bartosz Fiałek, reumatolog i popularyzator wiedzy medycznej.

Zespół badaczy z Harvard TH Chan School of Public Health przeanalizował dane pochodzące od ponad 92 tys. osób na przestrzeni 28 lat. W tym czasie śmierć z powodu demencji poniosło 4751 osób. Z uwagi na rosnące zagrożenie - na świecie co trzy sekundy ktoś zapada na jedną z chorób dementywnych - badacze chcieli sprawdzić, czy bogata w witaminy, polifenole i kwasy omega oliwa może chronić mózg. Wcześniejsze analizy dowiodły bowiem, że dieta śródziemnomorska, w której tłuszcze nienasycone odgrywają kluczową rolę, może wpływać korzystnie na zdrowie, a nawet wydłużać życie.

Spożycie oliwy z oliwek oceniano co cztery lata za pomocą kwestionariusza. Wnioski były zaskakujące: osoby, które spożywały co najmniej pół łyżki oliwy z oliwek dziennie, miały aż o 28 proc. mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób związanych z rozwojem demencji.

Oliwa z oliwek lekarstwem dla cukrzyków

Oliwa może zmniejszać ryzyko zgonu z powodu demencji
Oliwa może zmniejszać ryzyko zgonu z powodu demencji © Pixabay

Lek dla mózgu i eliksir długowieczności

Dodatkowo naukowcy zaobserwowali, że u tych osób spożycie masła, majonezu i gotowych sosów sałatkowych było znacznie niższe, co również mogło wpływać na zmniejszenie ryzyka demencji.

"Zastąpienie 5 g majonezu dziennie 5 g oliwy z oliwek wiązało się z o 14 proc. niższym ryzykiem śmiertelności związanej z demencją (...). Jeśli chodzi o zastąpienie 5 g margaryny dziennie równoważną ilością oliwy z oliwek, oszacowaliśmy ryzyko na niższe o 8 proc." - czytamy.

Zdaniem naukowców zmniejszenie ryzyka demencji jest wynikiem hamowania stanu zapalnego w organizmie. Oliwa z oliwek jest źródłem witamin A, D, E oraz K oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6. To właśnie one mają niebagatelny wpływ na zdrowie układu nerwowego, ale też kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Związki aktywne biologicznie, jak karotenoidy czy związki fenolowe mają działanie przeciwutleniające. Badania sugerują, że oliwa może chronić przed chorobami serca, zapobiegać miażdżycy i cukrzycy, a nawet wspierać leczenie onkologiczne.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka