Dodaj łyżeczkę do kawy. Zapobiega nagłym atakom głodu, obniża cukier
Kawa z dodatkiem oliwy z oliwek zdobywa coraz większą popularność na świecie. Choć dla wielu takie połączenie wydaje się nietypowe, eksperci wskazują na liczne korzyści zdrowotne płynące z tego nietuzinkowego duetu.
1. Oleato chroni przed cukrzycą?
Oleato, bo tak nazywa się ten nowy trend, podbija serca miłośników kawy w krajach azjatyckich. W Polsce jednak wciąż budzi pewne wątpliwości. Połączenie kawy z oliwą z oliwek nie tylko dostarcza niespotykanych doznań smakowych, ale także pozytywnie wpływa na organizm.
Dodanie oliwy do kawy może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi oraz zapobiec nagłym atakom głodu. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy z cukrem czy mlekiem taka kompozycja dostarcza zdrowych tłuszczów i cennych polifenoli, będących silnymi przeciwutleniaczami walczącymi z wolnymi rodnikami.
Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, E, D i K. Badania wskazują, że regularne spożywanie oliwy może poprawić metabolizm glukozy i zwiększyć wrażliwość na insulinę, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 13 proc.
2. Następca kuloodpornej kawy
Choć kawa z oliwą z oliwek może przypominać popularną niegdyś kuloodporną kawę z masłem i olejem kokosowym, przewagą tego napoju jest zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych tłuszczów. Warto jednak pamiętać, że taka kawa jest również kaloryczna i tłusta, dlatego powinna być spożywana z umiarem i uwzględniona w codziennym bilansie energetycznym.
Osoby z problemami żołądkowymi lub innymi schorzeniami powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem tego napoju do swojej diety. Ze względu na specyficzne połączenie składników kawa z oliwą może początkowo powodować dyskomfort trawienny, zwłaszcza u osób próbujących jej po raz pierwszy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl