Trwa ładowanie...

Jakie produkty można mrozić, a których lepiej nie?

 Paula Komendarczuk
30.09.2020 17:06
Mrożenie nie powoduje utraty cennych składników odżywczych.
Mrożenie nie powoduje utraty cennych składników odżywczych. (gettyimages)

Mrożenie to bardzo wygodny i mało wymagający sposób na przechowywanie żywności. W zamrażarce możemy zgromadzić produkty na kolejny obiad, gotowe dania, warzywa, owoce, a nawet upieczone wcześniej ciasto. Zamrożone produkty nie tracą składników odżywczych ani walorów smakowych. Co można mrozić, a czego lepiej nie?

spis treści

1. Co można mrozić?

1.1. Surowe mięso

Mrożenie nie pozbawia mięsa składników odżywczych, poza ryzykiem utraty witamin rozpuszczalnych w wodzie. Produkty tego typu najlepiej mrozić od razu po ich zakupie i nie przetrzymać zamrożonych kawałków dłużej niż kilka miesięcy.

Mrożona wieprzowina nie powinna być przechowywana dłużej niż pół roku, wołowina do 8 miesięcy, a drób do 3 miesięcy. Mięso gotowane lub pieczone może stać się bardziej twarde i suche po rozmrożeniu.

1.2. Ryby

Do zamrażarki można schować jedynie produkty, które nie były wcześniej mrożone. Dłuższą datę przydatności mają ryby z większą zawartością tłuszczu. Kawałki należy wcześniej przygotować - oczyścić i wypatroszyć.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

1.3. Pieczywo

Każdy rodzaj pieczywa może być mrożony przez 1-2 miesiące. Chleb można mrozić pokrojony w kromki, niektórzy przekładają je pergaminem lub folią aluminiową, ale nie jest to konieczne.

1.4. Gotowe dania

Sosy, zupy, bigos, fasolkę po bretońsku, gołąbki, pierogi, pizzę czy kotlety i wiele innych można spokojnie przechowywać w zamrażarce. Najlepiej wykorzystać szczelnie zamykane torebki na suwak lub plastikowe pojemniki. Należy jedynie pamiętać, by posiłki wyjąć odpowiednio wcześniej, żeby rozmroziły się w temperaturze pokojowej.

1.5. Owoce

Owoce są narażone na uszkodzenia i utratę soku, ale niektóre z nich świetnie znoszą mrożenie. Warto wybierać świeże okazy, bez uszkodzeń ani widocznych skaz. Owoce można wykorzystywać bez wcześniejszego rozmrożenia - świetnie sprawdzają się jako baza do koktajli.

1.6. Warzywa

Niektóre warzywa warto przed zamrożeniem polać wrzątkiem, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Blanszowania wymaga:

  • kalafior,
  • brokuł,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • fasolka szparagowa zielona,
  • groszek cukrowy.

1.7. Ciasta i torty

Większość wypieków, również tych z kremem, nadają się do zamrożenia. Najwygodniej podzielić je na niewielkie porcje i zamknąć w plastikowym pojemniku lub owinąć folią aluminiową. Ciasta i torty najlepiej zjeść przed upływem 3 miesięcy.

1.8. Ser

Ser nadaje się do mrożenia, ale wyroby seropodobne mogą kruszyć się po rozmrożeniu. Produkty najlepiej przechowywać w kawałkach, ewentualnie w postaci wiórków do posypania zapiekanek czy pizzy.

1.9. Grzyby

Do zamrażarki nadają się grzeby o zwartym miąższu, czyli kurki, rydze, kozaki, podgrzybki czy maślaki. Wcześniej powinny być oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki. Kurki i rydze przed zamrożeniem należy gotować przez 10 minut, by nie zrobiły się gorzkie.

1.10. Zioła

Mrożone zioła świetnie sprawdzają się w czasie jesieni i zimy. Najlepiej spakować je do specjalnych woreczków lub niewielkich pojemników. Wcześniej powinny zostać dokładnie umyte, osuszone i posiekane.

Zobacz także:

2. Data przydatności do spożycia po zamrożeniu

Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i leków mrożone produkty najlepiej zjeść w następującym czasie:

  • chleba - 2-3 miesiące,
  • kiełbasa - 2 miesiące,
  • owoce - 9-12 miesięcy,
  • warzywa - 9-12 miesięcy,
  • lody - 2 miesiące,
  • ciasta - 3 miesiące,
  • zioła - 12 miesięcy,
  • jagnięcina - 9 miesięcy,
  • cielęcina - 9 miesięcy,
  • kurczak - 9 miesięcy,
  • indyk - 9 miesięcy,
  • gulasz wołowy - 4-6 miesięcy.

3. Jakich produktów nie należy mrozić?

  • produkty już raz zamrożone,
  • napoje gazowane i soki owocowe,
  • nabiał (śmietana czy jogurty),
  • ryż,
  • makaron,
  • ziemniaki,
  • jajka,
  • owoce z dużą zawartością wody (arbuz, winogrona, cytryna, melon),
  • warzywa z dużą zawartością wody (ogórek, sałata).
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze