Produkty, które nie powinny znaleźć się w zamrażarce
Smaczne jedzenie chcielibyśmy zachować na dłużej. Aby nic się nie zmarnowało. Pakujemy więc produkty w woreczki i wrzucamy do zamrażarki. Czy jednak wszystko możemy zamrażać?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, czy wszystkie owoce nadają się do mrożenia.
Sprawdź koniecznie: Oto wakacje marzeń. Sprawdź co dla ciebie przygotowaliśmy.
Warzywa "wodniste”
Świeże, bogate w wodę warzywa, takie jak seler naciowy, sałata, cebula, ogórki, pomidory oraz papryka, nie nadają się do mrożenia. Niestety, gdy kryształki lodu powstałe w wyniku zamrożenia zawartej w produktach wody rozpuszczą się, warzywa będą zgniłe i rozmiękłe. Zapomnij wówczas o ich walorach smakowych i odżywczych.
Sprawdź koniecznie: Oto najlepsze warzywa na mrożonki.
Jajka w skorupkach
W minusowej temperaturze woda zawarta w jajku zwiększa swoją objętość, co może przyczynić się do rozsadzenia skorupki, która pęknie. Przez powstałą szczelinę, do środka natychmiast przedostaną się szkodliwe bakterie.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jak prawidłowo zamrażać produkty.
Sprawdź koniecznie: Ile jajek w ciągu tygodnia mogę zjeść?
Produkty mleczne i mączne
Produkty mleczne oraz te charakteryzujące się wysoką zawartością tłuszczu nie mogą być mrożone. W procesie powstawania kryształków lodu dojdzie bowiem do rozwarstwienia produktu, co w żywieniowej nomenklaturze bywa nazywane także kłaczkowaniem. Do zamrażarki nie wkładaj: żółtego sera, majonezu, śmietany.
Podobnie wygląda proces mrożenia produktów mącznych. Chętnie mrozimy pierogi, naleśniki, kluski, a nawet makarony. Tymczasem w zamrażalniku tracą one konsystencję. Lepiej zrobić mniejszą porcję niż przechowywać dania w zamrażarce.
Sprawdź koniecznie: Dla kogo odpowiednia jest dieta mleczna?
Smażone produkty i puszki napojów gazowanych
Smażone jedzenie powinniśmy spożywać w umiarze. Frytki, hamburgery, kiełbaski czy boczek nie nadają się ani do zamrażarki, ani do naszego żołądka. Lekarze ostrzegają przed zagrożeniem związanym z jedzeniem smażonym w głębokim tłuszczu. Jego regularne spożywanie może doprowadzić do problemów z sercem oraz nadwagą. Jeśli jednak od czasu do czasu skusisz się na niezdrową przekąskę, to lepiej jej nie zamrażaj. Straci swoją chrupkość i po rozmrożeniu będzie rozmiękła.
Trzymanie w zamrażarce puszek z napojami może również zakończyć się dla nas bardzo nieprzyjemnie. Aluminium, z którego wykonana jest puszka, pod wpływem niskiej temperatury może eksplodować. Jeżeli chcemy schłodzić napój, to wtawmy puszkę do lodówki.
Sprawdź koniecznie: Czy fast food może być zdrowy?