Muesli z rzeżuchą i kiełkami sojowymi
Danie zawiera bardzo mało cholesterolu, jednocześnie jest bogate w błonnik pokarmowy. Płatki owsiane są bogate w białka i tłuszcze, a więc z wszystkich rodzajów otrąb – najbardziej kaloryczne. Stanowią jednak dobrą dawkę kalorii, bo dostarczają mnóstwa składników mineralnych: magnezu, potasu, fosforu. Ponadto, są obfitym źródłem witaminy B.
Składniki (1 porcja)
Sposób przygotowania
Wymieszać otręby owsiane, płatki z prosa, płatki z zarodków pszenicy oraz parmezan. Umyć pomidor i pokroić w drobną kostkę. Rzeżuchę ściąć nożyczkami i razem z kiełkami sojowymi opłukać. Odsączyć i osuszyć. Płatki zbożowe wymieszać z zsiadłym mlekiem, dodać pomidora, rzeżuchę i kiełki sojowe.
Komentarz
Dodane do muesli kiełki soi i rzeżucha nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale również mają dobroczynny wpływ na cerę, koją nerwy, dodają energii i poprawiają apetyt. Kiełki soi oraz rzeżucha są wskazane dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i regulują ciśnienie tętnicze. Jako bogate źródło fitoestrogenów są szczególnie dobre dla kobiet w okresie menopauzy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.