Trwa ładowanie...

Mus jabłkowy

Latem i jesienią, gdy owoce są tanie, warto poświęcić chwilę czasu i przygotować mus jabłkowy, który przez cały rok będziesz mogła wykorzystywać jako dodatek do innych potraw czy wypieków.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • szklanka cukru,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i zalej do 1/3 wodą. Zasyp cukrem według indywidualnych upodobań. Duś na małym ogniu pod częściowym przykryciem, aż woda wyparuje i powstanie gęsta papka. Przełóż mus do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki odstaw na ściereczkę do góry dnem, aż do wystygnięcia. Mus jabłkowy świetnie się nadaje jako samodzielny deser, ale także jako dodatek dla każdego smakosza naleśników, racuchów czy na krążki ryżowe.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie432,5
Białko2,0 g
Tłuszcz20,0 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany110,4 g
Błonnik10,0 g
Witamina C46,0 mg
Witamina A20,0 µg
Dr n. med. Aneta Kościołek
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.