Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Mus jabłkowy
Latem i jesienią, gdy owoce są tanie, warto poświęcić chwilę czasu i przygotować mus jabłkowy, który przez cały rok będziesz mogła wykorzystywać jako dodatek do innych potraw czy wypieków.
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- szklanka cukru,
- woda.
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i zalej do 1/3 wodą. Zasyp cukrem według indywidualnych upodobań. Duś na małym ogniu pod częściowym przykryciem, aż woda wyparuje i powstanie gęsta papka. Przełóż mus do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki odstaw na ściereczkę do góry dnem, aż do wystygnięcia. Mus jabłkowy świetnie się nadaje jako samodzielny deser, ale także jako dodatek dla każdego smakosza naleśników, racuchów czy na krążki ryżowe.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 432,5 |
Białko | 2,0 g |
Tłuszcz | 20,0 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 110,4 g |
Błonnik | 10,0 g |
Witamina C | 46,0 mg |
Witamina A | 20,0 µg |