Musztarda ma działanie zdrowotne. Wybierz najlepszą
Musztarda jest popularnym dodatkiem do dań mięsnych i jarskich. Jest niskokaloryczna – łyżeczka musztardy zawiera ok. 5 kcal i ma niski indeks glikemiczny.
Musztardę produkuje się z ziaren gorczycy, które posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Są źródłem glukozynolanów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka, płuc, prostaty i piersi.
Musztarda jest także dobrym źródłem selenu, magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Pierwiastki te wpływają korzystnie na cały organizm.
Zanim jednak sięgniemy po gotową musztardę, warto dokładnie przeczytać etykietę.
Obejrzyj galerię i dowiedz się jak wybrać musztardę idealną.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Badania krwi, które każdy powinien wykonać
Konserwanty
Producenci musztardy często dodają do swoich wyrobów konserwanty. Szczególnie popularne są siarczyny i ich związki, oznaczone w składzie jako E 220 – E 227.
E 200 to dwutlenek siarki. U osób chorych na astmę może powodować problemy z oddychaniem. Przyczynia się też do kłopotów z układem trawiennym, może powodować bóle głowy i mdłości.
Lepiej unikać tego składnika.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Barwniki
Do nadania pożądanej barwy często wykorzystuje się tertrazynę (E 102). Jest to barwnik zakazany w niektórych krajach.
W zbyt dużych dawkach przyczynia się do uwalniania histaminy, która jest szczególnie niebezpieczna dla astmatyków. Może też wywoływać wysypki i nerwowość.
Do musztardy dodawana jest też często kurkumina. To również barwnik, ale pochodzenia naturalnego.
Kurkumina ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ocet
Dla naszego zdrowia najlepsza jest musztarda Dijon. Zawiera bardzo mało soli i cukru. Jest też przygotowywana na bazie wina pozyskanego z winogron, a nie na bazie octu.
Ten rodzaj musztardy upodobali sobie głównie Francuzi.
W Polsce nadal najpopularniejsza jest musztarda sarepska, w której skład wchodzą ziarna gorczycy i ocet spirytusowy.
Rodzaje musztard
W sklepie znajdziemy kilkanaście rodzajów musztard, które różnią się między sobą składem.
Najpopularniejsza w Polsce musztarda sarepska, wytwarzana jest z nasion gorczycy sarepskiej. Ziarna czasem są nie do końca zmielone. Ma niezbyt ostry smak.
Musztarda rosyjska swój smak zawdzięcza specjalnej odmianie czarnej gorczycy o grubo mielonych ziarnach.
Zwolennicy ostrego smaku i całych ziaren na pewno sięgną po musztardę francuską.
Osobom lubiącym łagodne smaki do gustu przypadnie musztarda stołowa lub kremska. Wytworzone są z drobno zmielonych ziaren gorczycy.
Najzdrowsza jest jednak musztarda Dijon, która powstaje na bazie brązowej gorczycy i moszczu winnego, octu winnego lub wina. Oryginalna musztarda produkowana jest zgodnie z prawnie chronioną technologią.
Przed zakupem musztardy zwróćcie uwagę na skład. Cukier powinien znajdować się na co najmniej 4 pozycji w składzie. Unikajmy też tych musztard, które zawierają duże ilości konserwantów i dodatków chemicznych. Im krótszy skład tym lepiej.
Musztarda domowej roboty
Jeśli nie chcemy kupować musztardy w sklepie, możemy ją przygotować w domu.
Składniki:
- 6 łyżek ciemnej gorczycy,
- 6 łyżek jasnej gorczycy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 6 łyżek białego wina lub wody,
- pieprz ,
- sól.
Gorczycę ucieramy na proszek, np. w młynku do kawy. Część ziaren można zostawić w całości.
Powstałą mąkę gorczycową mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki.
Zamknięty słoiczek możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl