Właściwości witaminy K 

Witamina K jest jedną z najważniejszych witamin, o których nie możemy zapominać, planując zdrowe posiłki. Poniżej dowiesz się, co to jest witamina K, jak działa, a także w jakich produktach można ją znaleźć.

Właściwości witaminy KWłaściwości witaminy K

Co to jest witamina K?

Witamina K to nie jest pojedynczą substancją: to raczej cała grupa substancji o podobnej budowie i działaniu nazywanych dla ułatwienia "witaminą K". Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. Część związków zaliczanych do grupy witamin K jest wytwarzana przez rośliny, a pozostałe są produkowane przez bakterie. 90 proc. przyjmowanej przez nas witaminy K, to ta wytwarzana przez rośliny.

Działanie witaminy K

Witamina K jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jej funkcje to przede wszystkim:

  • wspomaganie prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • ochrona kości przed złamaniami,
  • zapobieganie wapnieniu żył.

Zaleca się stosowanie witaminy K w przypadku chorób i problemów takich jak:

  • wapnienie żył i tętnic,
  • silne mdłości i wymioty w ciąży,
  • zapalenie jelit,
  • osteoporoza,
  • kamienie nerkowe,
  • mukowiscydoza,
  • rak trzustki,
  • rak wątroby.

Występowanie witaminy K

Witamina K występuje w największych ilościach w poniższych produktach:

  • szpinak,
  • brukselka,
  • zielony groszek,
  • szparagi,
  • kapusta włoska,
  • lucerna,
  • ogórek,
  • sałata rzymska (zawiera 4 razy więcej witaminy K niż sałata lodowa),
  • brokuły,
  • marchew.

Witamina K całkiem dobrze znosi gotowanie i wszelkie przetwarzanie, jednak jeśli chodzi o soki warzywne i owocowe - zazwyczaj niewiele jej w nich pozostaje.

Oprócz świeżych lub gotowanych warzyw, dobrym źródłem witaminy K są produkty fermentowane. Zawartość witaminy K podczas fermentacji się zwiększa. Na szczególną uwagę, ze względu na wyjątkowo dużą ilość witaminy K, zasługują:

  • produkty fermentowane z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
  • niektóre rodzaje sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni).

Witamina K to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. W związku z tym, w produkcie zagęszczonym (pozbawionym wody) jest więcej witaminy K na gram niż w świeżym. Dzieje się tak na przykład w przypadku przecierów pomidorowych.

Witaminy K jest często więcej na zewnętrznych liściach kapusty czy sałaty. Dlatego warto, po dokładnym umyciu pod bieżącą wodą, wykorzystywać te zewnętrzne liście zamiast je wyrzucać.

Normy przyjmowania witaminy K

W zależności od płci i wieku, norma spożycia witaminy K jest inna:

  • niemowlęta do 6. miesiąca życia - 2 mikrogramy,
  • niemowlęta 7-12 miesięcy - 2,5 mikrograma,
  • dzieci 1-3 lat - 30 mikrogramów,
  • dzieci 4-8 lat - 55 mikrogramów,
  • dzieci 9-13 lat - 60 mikrogramów,
  • młodzież 14-18 lat - 75 mikrogramów,
  • mężczyźni powyżej 19. roku życia - 120 mikrogramów,
  • kobiety powyżej 19. roku życia - 90 mikrogramów,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią poniżej 18. roku życia - 75 mikrogramów,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią powyżej 19. roku życia - 90 mikrogramów.

Niedobór witaminy K

Czy cierpisz na niedobór witaminy K? Prawdopodobnie tak, jeśli cierpisz na poniższe dolegliwości:

  • silne krwawienia: miesiączkowe, dziąseł, z nosa,
  • częste siniaki na skórze,
  • wapnienie żył lub zastawek.
  • łamliwość kości.

Nadmiar witaminy K

Witamina K, nawet w nadmiarze, nie prowadzi do zatrucia organizmu. Dotyczy to zarówno witaminy w jej naturalnej formie, jak i w suplementach.

Jest jednak jeden wyjątek: jest to tzw. witamina K3, a dokładnie 2-metylo-1,4-naftochinon, syntetycznie otrzymywana prowitamina. W zbyt dużych ilościach może wywołać:

  • stres oksydacyjny,
  • uszkodzenie komórek, szczególnie tych budujących nerki i wątrobę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka