Na kaszel i ból gardła. Płuca natychmiast poczują ulgę
Z pędów sosny, cebuli, babki lancetowatej – receptur na naturalny, domowy syrop wspomagający drogi oddechowe jest wiele. Żaden z nich nie budzi jednak większego entuzjazmu z uwagi na smak. To nie dotyczy tej wyjątkowej mikstury na bazie słodkiego i aromatycznego owocu.
1. Słoneczny owoc jesienną porą. Idealny na odporność
Kiedy zbliża się sezon jesienno-zimowy przychylnym wzrokiem patrzymy na owoce egzotyczne. I słusznie, bo niektóre z nich są prawdziwą skarbnicą zdrowia, jak choćby ananas. Szklanka tego aromatycznego owocu dostarcza jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania na witaminę C, ananas jest też źródłem witamin z grupy B, potasu, miedzi i magnezu.
Jednak największym atutem, jaki skrywa w sobie ananas, jest bromelaina. To rodzaj enzymu, który według badań, może łagodzić dolegliwości związane z chorobami układu oddechowego, w tym także z astmą. Uważa się, że związek ma właściwości mukolityczne, to jest rozrzedza i ułatwia usuwanie z dróg oddechowych zalegające tam wydzieliny.
Dlatego też syrop na bazie ananasa nie tylko wspiera odporność, ułatwia wychodzenie z infekcji, ale też może zastąpić syrop przeciwkaszlowy z apteki. Dodatkowo bromelaina działa przeciwzapalnie, więc może chronić przed rozwojem chorób o podłożu zapalnym, a nawet stanowić element profilaktyki antynowotworowej.
Na przestrzeni lat badacze, przyglądając się temu enzymowi, odkryli, że może zapobiegać rozwojowi miażdżycy, łagodzić bóle stawów, przyspieszać redukcję masy ciała i wspierać trawienie.
2. Syrop na kaszel, który zrobisz w kilka chwil
Po ananasa warto sięgać jak najczęściej. Śmiało można go dodawać do dań wytrawnych i słodkich, przygotowywać na jego bazie koktajle czy soki. Koniecznie też w sezonie jesiennym warto mieć w zanadrzu buteleczkę z syropem.
Syrop z ananasa. Składniki:
- świeży ananas, pozbawiony skórki i pokrojony na mniejsze kawałki,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- szczypta pieprzu cayenne,
- opcjonalnie 2 łyżki miodu,
- kawałek obranego i posiekanego korzenia imbiru wielkości kciuka.
Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować na gładką pastę. Przecedzić przez sitko. Następnie przelać syrop do ciemnej butelki i przechowywać do tygodnia w lodówce. W sezonie jesienno-zimowym warto spożywać co najmniej jedną łyżkę syropu dziennie, w przypadku infekcji można stosować miksturę doraźnie, gdy dokucza męczący suchy kaszel czy ból gardła.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl