Na kolacje czy na śniadanie. O tej porze jajka działają inaczej

Jajka to szalenie uniwersalny, a jednocześnie zdrowy produkt. Można je przygotować na wiele sposobów, a do tego pełno w nich witamin i minerałów. Lepiej jednak sięgać po nie rano czy wieczorem?

Jedz na kolację, by lepiej spać. Chronią serce i regulują rytm dobowyJedz na kolację, by lepiej spać. Chronią serce i regulują rytm dobowy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Na kolację czy śniadanie?

Większość z nas preferuje jajka na śniadanie. Do wyboru mamy wiele opcji - od jajek na miękko przez jajecznicę na omletach kończąc. Jedzone o poranku smakują, dodają energii i sycą. Gdyby jednak sięgać po nie na kolację?

Ogólnie rzecz biorąc, jajka to świetna opcja o każdej porze dnia. Jednak w zależności od tego, na który posiłek je wybierzemy, możemy cieszyć się różnymi korzyściami. Dlaczego warto włączyć je do wieczornego menu?

Spożywanie jajek na kolację nie tylko syci i zapobiega nocnym napadom głodu, ale może także pomóc w zasypianiu. Wszystko dzięki obecności tryptofanu, który wspiera produkcje melatoniny.

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Jajka zjedzone na kolacje mogą ułatwić zasypianie oraz pomóc w uregulowaniu rytmu dobowego. Warto jednak pamiętać, by przygotować je z jak najmniejszą ilością tłuszczu.

Zalety zdrowotne jajek

W jajkach znajdziemy mnóstwo składników odżywczych. Obfitują w witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Pełno w nich także potasu, fosforu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, selenu oraz jodu.

Jest to także źródło wysokiej jakości, które bez trudu przyswajane jest przez nasz organizm. Choć w żółtku znajdziemy cholesterol, w większości to ten dobry. Dziś już wiemy, że jajka korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

To świetny produkt dla osób dbających o linię, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowego, chroni przed napadami głodu i pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Jajka dbają też o zdrowie oczu i chronią przed anemią.

Zdrowe osoby mogą spożywać nawet dwa jajka dziennie, co daje równowartość 14 tygodniowo. Jeśli jednak masz problem z wysokim cholesterolem, staraj się nie przekraczać 6 sztuk w ciągu tygodnia i zwróć uwagę na sposób ich przygotowania.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka