Nabiał przyspiesza odchudzanie!
Odpowiednio zbilansowana dieta oraz systematyczne wykonywanie ćwiczeń fizycznych wspomagają walkę z nadwagą bądź otyłością. Stosowanie dodatkowo diety bogatej w nabiał nie tylko zapobiega utracie tkanki mięśniowej, ale zwiększa utratę komórek tłuszczowych z okolic jamy brzusznej.
1. Rozwój otyłości
Nadwaga i otyłość należą do chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Stanowią główny czynnik rozwoju wielu chorób przewlekłych – cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, miażdżycy, zwyrodnień układu kostnego oraz stawów, nowotworów układu pokarmowego, piersi czy też układu rozrodczego. Ponadto są przyczyną bezdechu sennego, a także zaburzeń hormonalnych.
Przyczyny nadwagi i otyłości stanowią:
- nieodpowiednio zbilansowana dieta – nadmierna podaż kalorii,
- brak lub niska aktywność fizyczna,
- predyspozycje genetyczne,
- choroby przewlekłe – niedoczynność tarczycy, choroba Cushinga, nowotwory przysadki,
- zespół policystycznych jajników,
- leczenie farmakologiczne – stosowanie leków antykoncepcyjnych, steroidowych leków przeciwzapalnych czy leków uspokajających.
Nieleczona otyłość obniża jakość życia osób chorych, utrudnia samodzielne funkcjonowanie, może się też przyczynić do rozwoju depresji.
W zależności od rozmieszczenia tkanki tłuszczowej wyróżnia się dwa typy otyłości – otyłość typu jabłko oraz typu gruszka. Otyłość typu jabłko częściej występuje u mężczyzn oraz u kobiet po okresie menopauzy. Nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się w okolicy jamy brzusznej. Z kolei otyłość typu gruszka jest charakterystyczna dla kobiet, gdyż tkanka tłuszczowa umiejscowiona jest w obrębie bioder oraz ud.
2. Wspomaganie odchudzania
Niedawno opublikowane badania wykazały, że równoczesne stosowanie diety, która oparta jest na mleku i jego przetworach oraz wykonywanie ćwiczeń fizycznych zwiększa utratę masy tłuszczowej, nie powodując utraty tkanki mięśniowej. W celu zbadania wpływu mleka i jego przetworów na utratę masy ciała, przeprowadzono eksperyment na 90 kobietach z nadwagą oraz otyłością. Uczestniczki badania zostały podzielone na 3 grupy, których dieta w trakcie doświadczenia zawierała:
- wysoką ilość białka oraz dużo produktów pochodzenia mlecznego,
- odpowiednią do zapotrzebowania dziennego ilość białka oraz normalną ilość produktów mlecznych,
- odpowiednią do zapotrzebowania dziennego ilość białka oraz niską ilość produktów mlecznych.
Uczestniczki badania spożywały niskotłuszczowe mleko, jogurty naturalne oraz pełnotłusty ser twarogowy. Badanie trwało 16 tygodni – w tym czasie uczestniczki straciły podobną ilość kilogramów. Jednakże naukowcy odkryli, że grupa kobiet, których dieta zawierała wysoką zawartość białka pochodzącego z produktów mlecznych, straciła więcej tkanki tłuszczowej z okolic jamy brzusznej niż kobiety z niską zawartością produktów mlecznych. Ponadto nastąpił wzrost beztłuszczowej masy ciała, podczas gdy w pozostałych grupach odnotowano jej spadek. Proces odchudzania bardzo często nie tylko prowadzi do utraty masy ciała, której przyczyną jest spadek ilości tkanki tłuszczowej, ale również tkanki mięśniowej. Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że dieta bogatobiałkowa, zawierająca głównie przetwory mleczne (mleko, jogurty, sery) chroni przed utratą beztłuszczowej masy ciała.
Osoby, które się odchudzają, stosując odpowiednią dietę i ćwiczenia fizyczne, aby ładnie wymodelować swoje ciało powinny spożywać produkty mleczne. Mleko i jego przetwory stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin oraz soli mineralnych (wapnia, potasu, cynku).
Zobacz też: Jogurt grecki obniża ciśnienie krwi. Niezwykłe właściwości nabiału