Nadziewana papryka
Niewątpliwie jest to ciekawe danie warzywne, które można podawać również w ramach przystawek lub przekąsek. Wypełnienie farszem z ostrym chili i sycącym mięsem z pewnością zaspokoi pierwszy głód.
Składniki:
- 7 sztuk słodkiej papryki (zielone, pomarańczowe, czerwone lub żółte – najlepiej kilka kolorów),
- 2 puszki chili,
- 450 g filetu z indyka,
- 1 szklanka drobno posiekanej kolendry,
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli,
- 2 łyżeczki kminku,
- 1 łyżeczka chili w proszku,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszaj pokrojone w kostkę chili z puszki, pokrojone w kostkę podobnej wielkości mięso indycze, kolendrę, cebulę, kminek, chili w proszku i sól. Papryki umyj, usuń ogonki i odkrój na wysokości 1/3 warzywa górę. Środek możesz posypać lekko solą i pieprzem. Wykrój ze środka pestki. Do wnętrza każdej papryki włóż mieszankę mięsno-warzywną i przykryj odciętą cząstką papryki. Ustaw w pozycji pionowej faszerowane warzywa w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij i nieco przestudź.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 118,51 kcal |
Białka | 11,93 g |
Węglowodany | 18,62 g |
Tłuszcze | 2,41 g |
Błonnik | 4,7 g |
Komentarz:
Papryka to doskonałe warzywo na poprawę kolorytu cery i wzmocnienie odporności. Jesienią jest najsmaczniejsza, dlatego warto jeść ją bez ograniczeń. Ciekawym faktem jest, że papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C. Papryka używana jest w kuchni całego świata, jednak najbardziej charakterystyczna jest dla Węgrów, Meksykanów i Hiszpanów. Warto spróbować!