Trwa ładowanie...

Nadziewana papryka

Avatar placeholder
15.03.2017 18:04
Nadziewana papryka
Nadziewana papryka

Niewątpliwie jest to ciekawe danie warzywne, które można podawać również w ramach przystawek lub przekąsek. Wypełnienie farszem z ostrym chili i sycącym mięsem z pewnością zaspokoi pierwszy głód.

Faszerowane papryki
Faszerowane papryki

Papryka w takim wydaniu jest z pewnością oryginalnym pomysłem na zachęcającą przystawkę lub przekąskę.

zobacz galerię

Składniki:

  • 7 sztuk słodkiej papryki (zielone, pomarańczowe, czerwone lub żółte – najlepiej kilka kolorów),
  • 2 puszki chili,
  • 450 g filetu z indyka,
  • 1 szklanka drobno posiekanej kolendry,
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1 łyżeczka soli.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

W średniej misce wymieszaj pokrojone w kostkę chili z puszki, pokrojone w kostkę podobnej wielkości mięso indycze, kolendrę, cebulę, kminek, chili w proszku i sól. Papryki umyj, usuń ogonki i odkrój na wysokości 1/3 warzywa górę. Środek możesz posypać lekko solą i pieprzem. Wykrój ze środka pestki. Do wnętrza każdej papryki włóż mieszankę mięsno-warzywną i przykryj odciętą cząstką papryki. Ustaw w pozycji pionowej faszerowane warzywa w naczyniu żaroodpornym i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij i nieco przestudź.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie118,51 kcal
Białka11,93 g
Węglowodany18,62 g
Tłuszcze2,41 g
Błonnik4,7 g

Komentarz:

Papryka to doskonałe warzywo na poprawę kolorytu cery i wzmocnienie odporności. Jesienią jest najsmaczniejsza, dlatego warto jeść ją bez ograniczeń. Ciekawym faktem jest, że papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C. Papryka używana jest w kuchni całego świata, jednak najbardziej charakterystyczna jest dla Węgrów, Meksykanów i Hiszpanów. Warto spróbować!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze