Najbardziej odżywczy produkt, jaki istnieje. Redukuje ryzyko udaru

Jajko zajmuje w naszej diecie szczególną rolę, a mimo to należy do produktów, które od lat dzieli środowisko lekarzy oraz dietetyków. Jak to z nim jest? Podnosi cholesterol, sprzyja miażdżycy czy też jest najbardziej odżywczym produktem, jaki można sobie wyobrazić?

Jedz jedno dziennie. W taki sposób ciało ci podziękujeJedz jedno dziennie. W taki sposób ciało ci podziękuje
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Nawet 14 na tydzień. Jedz śmiało

Jedno jajko ma 75 kalorii, 5 gramów tłuszczu, 6 gramów białka, 0 węglowodanów, 67 miligramów potasu i 70 gramów sodu. To źródło witamin A, D, E oraz z grupy B. Zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych dla ludzkiego organizmu aminokwasów, a zjedzenie już jednej sztuki daje potężną dawkę fosforu, selenu, choliny, luteiny i zeaksantyny czy witaminy B12, niezwykle cennych, ale przy tym rzadkich składników odżywczych.

A co z cholesterolem? W jednym jajku znajduje się ponad 200 mg cholesterolu, więc całkiem sporo, jednak jego obecność równoważy szereg dobroczynnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, witamin, minerałów. Do tego niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna sprzyjają normalizowaniu cholesterolu i trójglicerydów. W rzeczywistości więc włączenie jajek do diety może pozytywnie wpływać na profil lipidowy.

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowy człowiek bez obaw może spożywać dziesięć jajek tygodniowo. Z kolei American Heart Association (AHA) zaleca, by jeść nawet jedno do dwóch jajek dziennie, co daje sumarycznie liczbę aż 14 jajek tygodniowo. Jakie korzyści możemy zauważyć, jeśli codziennie będziemy jeść jedno jajko?

Jedzenia jajka raz dziennie jest dobre dla serca

Korzyści z jedzenia jajek. Lista jest długa

Po pierwsze – szybkie i utrzymujące się przez dłuższy czas uczucie sytości, mniejsze ryzyko niedoborów pokarmowych, a nawet wsparcie w odchudzaniu lub utrzymaniu prawidłowej masy ciała. To jednak nie wszystko.

Jedno z niedawno opublikowanych chińskich badań dowiodło, że u osób, które jadły codziennie jedno jajko, ryzyko udaru krwotocznego było aż o 30 proc. niższe niż u tych, którzy jajek nie jadali. Inne, również prowadzone przez chińskich naukowców badanie, wskazało, że ci, którzy co dzień jadali dwa jajka, mieli aż o 20 proc. niższe ryzyko chorób serca.

Jedno jest ważne – jedzmy je regularnie, najlepiej codziennie. W krótkim czasie możemy odnotować:

  • poprawę pracy układu immunologicznego – odpowiada za to obecność w jajkach kwasów omega-3, żelaza, cynku, witamin A oraz D,
  • lepsze funkcjonowanie mózgu – z uwagi na zawartość witaminy D oraz B12, a także choliny kluczowej dla pamięci, nastroju, kontroli mięśni i ogólnego funkcjonowania układu nerwowego,
  • obniżenie stanów zapalnych w organizmie – które przyczyniają się m.in. do nowotworów, cukrzycy czy chorób serca,
  • lepszą kondycję cery, włosów i paznokci – to zasługa tłuszczów oraz aminokwasów, a także obecnych w jajkach witaminie B2 i B5.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka