Najbardziej powszechny składnik w naszej kuchni. Sprzyja cukrzycy i karmi raka

Biała jak śnieg, drobno zmielona, nadaje wypiekom lekkość, puszystość i niepowtarzalny smak. Jednak biała mąka obok cukru i soli uznawana jest za najgorszy produkt naszej diety. Może napędzać nadwagę i otyłość, przyczyniać się lub nasilać zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a nawet karmić raka.

Dietetyk kliniczny przyznaje, że spożywamy jej za dużoDietetyk kliniczny przyznaje, że spożywamy jej za dużo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Tak powstaje mąka. Dlatego jest na cenzurowanym

Spalenie organicznych części mąki w procesie powstawania tej o najniższym typie, np. tortowej (typ 450), sprawia, że gotowy produkt zawiera zaledwie 0,45 proc. tzw. popiołu. To składniki mineralne, które mąka traci już na etapie usuwania z ziarna otrąb. I tak w 100 g gotowego produktu znajduje się 342 kcal, ok. 1,2 g tłuszczu, 74 g węglowodanów oraz niewiele ponad 9 g białka, głównie glutenu, który może być zgubny dla osób z celiakią czy nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Co więcej, biała mąka ma wysoki indeks glikemiczny (IG) – 53. Dla porównania czekolada mleczna i biała ma ok. 43-44, a lody śmietankowe – 35-61. Mąka pszeniczna pełnoziarnista ma z kolei IG 36, a żytnia – 26. Te jednak znacznie rzadziej pojawiają się na naszym stole.

- Największym problemem jest to, że białą mąkę spożywamy w nadmiarze – robimy z niej pieczywo, ciastka, makarony, pizzę. Zawiera bardzo dużo glutenu, dlatego tak ją cenimy – świetnie nadaje się do wspomnianych już wypieków, ale mam też wrażenie, że Polacy po prostu kochają smak tej białej mąki – przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie doktor nauk o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Biała śmierć. Mąka, cukier i sól

- Im wyższy typ mąki, im mniej jest ona oczyszczona i zawiera więcej otrąb, tym mąka jest bardziej kwaskowata i mniej atrakcyjna wizualnie. Wypieki z jej udziałem nie będą też takie lekkie i puszyste. I to chyba naszemu społeczeństwu przeszkadza, dlatego większość woli sięgnąć po chleb pszenny i dać dziecku białą bułkę – mówi ekspertka.

Biała mąka zawiera znacznie mniej witamin i minerałów
Biała mąka zawiera znacznie mniej witamin i minerałów © Pixabay

Ekspertka tłumaczy, że tak się przyjęło, że pszenna bułka wydaje się najlepszym żywieniowym wyborem, podczas gdy już od najwcześniejszych lat życia powinniśmy uczyć się unikania białej mąki i zastępowania jej zdrowszymi alternatywami. Dlaczego?

Jej składnik może napędzać cukrzycę i karmić raka

- Biała mąka to widmo otyłości, cukrzycy, a nawet nowotworów. Mogę się podpisać pod tym stwierdzeniem, bo wiemy dziś, że jest to jeden z najbardziej przetworzonych produktów, jakie sobie serwujemy. Jest oczyszczona, przez co zawiera niewiele witamin, składników mineralnych i błonnika – to niemal wyłącznie same węglowodany. Do tego jest sztucznie wybielana – mówi dr Stolińska.

- Bielenie mąki sprawia, że mąka jest bardziej miękka, drobna, a przede wszystkim bardzo jasna i te cechy dla konsumentów są zdecydowanie jej atutem – tłumaczy.

Ekspertka mówi jednak, że w procesie bielenia mąki, w którym wykorzystuje się np. takie substancje jak tlenek chloru, powstaje szkodliwy związek o nazwie alloksan. Jest strukturalnie podobny do glukozy i może przyczyniać się do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, niszcząc komórki odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny w trzustce. Co więcej, to właśnie ten związek jest używany w badaniach laboratoryjnych do wywoływania tzw. cukrzycy doświadczalnej (alloksanowej) u zwierząt.

- Biała mąka przede wszystkim działa prozapalnie i w tym mechanizmie może zwiększać ryzyko rozwoju różnych chorób, m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób stawów czy nawet nowotworów. Ponadto komórki rakowe mogą odżywiać się glukozą, rosnąc w siłę. Tymczasem nasz organizm reaguje na białą mąkę jak na zwykły biały cukier, nie ma w niej żadnego "hamulca", który mógłby zapobiegać szybkiemu wchłanianiu glukozy – mówi dr Stolińska.

Według badań wysokokaloryczna dieta opierająca się na produktach i potrawach o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym może promować takie nowotwory jak rak sutka, trzustki, jajników, tarczycy, żołądka, a także jelita grubego. Dr Stolińska dodaje, że w przypadku tego ostatniego typu nowotworu duże znaczenie ma także błonnik. Nie zawiera go biała mąka, podczas gdy według badań dieta bogata w błonnik może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego nawet o 40 proc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka