Najchudsze gatunki ryb. Zdrowe i bardzo smaczne
Ryby są bardzo zdrowe. Ich spożywanie korzystnie działa na mózg i układ nerwowy, układ sercowo-naczyniowy, a nawet może przeciwdziałać depresji.
Niektóre ryby, zwłaszcza morskie, są dość tłuste. Wielu dietetyków sugeruje, żeby wybierać chudsze odmiany.
Większość konsumentów nie ma pojęcia, jakie ryby są chude, a jakie tłuste. Tymczasem może mieć to znaczenie szczególnie dla tych, którzy są na diecie.
Ryby tłuste to te, które mają więcej niż 7 proc. tłuszczu. Są to m.in.: halibut, łosoś, szprot, śledź, makrela, karp, jesiotr. Najtłustszy wydaje się węgorz, który ma ponad 15 proc. tłuszczu.
Średnio tłuste ryby mają od 2 do 7 proc. tłuszczu. Wymienić tu można m.in. troć, sieję, sielawę, pstrąga, suma.
Do najchudszych ryb zaliczają się m.in. dorsz, morszczuk, mintaj, sandacz, szczupak, tołpyga, amur. Mają mniej niż 2 proc. tłuszczu.
Zobacz galerię i poznaj ich zalety.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Mordercze ryby
Dorsz, amur i tołpyga
Ryby są również niezwykle smaczne i można z nich przyrządzać bardzo różnorodne dania. Na przykład dorsz doskonale smakuje smażony, pieczony, gotowany, a nawet jako składnik zupy.
Serwowany z ryżem lub ziemniakami smakuje wyśmienicie.
Tołpyga bogata jest w kwasy omega-3, białka, selen, wapń i żelazo. Jest to ryba słodkowodna, podobie jak amur.
Smak amura wiele osób porównuje do wyśmienitego karpia. Duszony z dodatkiem czosnku, pieprzu i cebuli, smakuje po prostu wyśmienicie.
Zobacz też: Ryby słodkowodne – które są najlepsze?
Morszczuk
Morszczuk chwalony jest przez dietetyków, ponieważ nie zawiera rtęci.
Zawiera niewiele tłuszczu i tylko 50 mg cholesterolu w 100g. Jest za to bogatym źródłem kwasów DHA. Przewyższa w tym względzie inne chude ryby, takie jak dorsz, karmazyn, halibut lub miruna.
Morszczuk zawiera także cenne białka, witaminę B12 oraz selen. Poleca się go osobom, które rezygnują ze spożywania mięsa.
Specjaliści polecają spożycie morszczuka ze względu na aminokwasy egzogenne, takie jak: lizyna, leucyna, walina,izoleucyna, treonina. Organizm człowieka sam nie jest w stanie ich wyprodukować.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Jak kupować ryby i owoce morza?
Mintaj
Mintaj to jedna z ryb, po które Polacy wyjątkowo często sięgają.
Mintaj jest chudą rybą, w 100 g zawiera zaledwie 0,4 g tłuszczu. Można go więc jeść bez obaw o piękną sylwetkę.
Mintaj jest również niskokaloryczny. 100 g tej pysznej ryby to tylko 92 kcal. Jednak oprócz plusów, mintaj ma też minusy. Należy tu wskazać małą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
W tej kwestii mintaj wypada niekorzystnie na tle innych ryb.
Natomiast mintaj jest bogatym źródłem białka. W 100 g mięsa mintaja jest go aż 19,44 g. Doskonale się sprawdzi w diecie osób, które chcą zbudować szczupłą, lecz umięśnioną sylwetkę.
Zobacz też: Jedząc ryby, urodzisz zdrowe dziecko!
Sandacz
Mięso sandacza jest lubiane za delikatny, maślany smak i apetyczny jasny kolor. Sandacz stanowi również źródło białka i omega-3.
Sandacza poleca się szczególnie po upieczeniu lub gotowanego na parze. Podając sandacza, warto skropić go kilkoma kroplami cytryny.
Zawarta w sandaczu witamina E oraz witamina A, działają zbawiennie na włosy i paznokcie.
Sandacz przyda się w diecie osób, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu. Sprzyja prawidłowej pracy układu krążenia.
W przeciwieństwie do mięs ssaków, ryby nie są wysokokaloryczne. W porcji sandacza jest co najwyżej 200 kcal. W ulubionym przez Polaków schabowym - około 400 kalorii.
Szczupak
Szczupak jest uniwersalną rybą. Umożliwia podanie na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno pieczony, jak i smażony, grillowany, duszony albo po prostu gotowany na parze.
Niektórzy lubią wersję faszerowaną albo szczupaka w galarecie. To idealny pomysł na obiad lub na romantyczną kolację.
Zarówno ryby, jak i owoce morza, to idealny pomysł na urozmaicenie diety.
Bogactwo tych składników znajduje się w kuchni śródziemnomorskiej, którą nie bez powodu uważa się za najzdrowszą na świecie.
Wśród niebezpieczeństw związanych ze spożywaniem ryb i owóców morza wymienia się ryzyko alergii.
Jeśli jednak nie ma zdrowotnych przeciwskazań, aby je spożywać, warto jak namocniej wzbogacić dietę tymi składnikami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl