Najdroższe warzywo, a Polacy po nich depczą. W Niemczech kilogram kosztuje nawet 1 tys. euro

W Polsce pędy chmielu rosną dziko, można je znaleźć praktycznie wszędzie i powszechnie uważane są za chwast. Dla naszych zachodnich sąsiadów to jednak rarytas, za który są gotowi zapłacić nawet 1 tys. euro za kg. Dlaczego więc warto je docenić?

Jakie właściwości mają "dzikie szparagi"?Jakie właściwości mają "dzikie szparagi"?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Polski chwast

Okazuje się, że najdroższym warzywem na świecie jest chwast rosnący w naszym kraju. We Francji, czy Niemczech ceny pędy chmielu osiągają zawrotne ceny. Skąd wynika taka różnica w podejściu?

W Polsce chmielu nie brakuje, a zbiory pędów to niebywale żmudne zajęcie. Białe kosztują najwięcej, ale są też najtrudniejsze do pozyskania, z kolei zielone są odrobinę tańsze, ale też łatwiej je zbierać.

Na zachodzie uznawane są za superfood i miłośnicy zdrowej żywności za nimi szaleją. Polaków jednak szczególnie nie fascynują, a gdy pojawiają się w ogrodzie, zwykle od razu się ich pozbywamy.

Trująca roślina do złudzenia przypomina rukolę. Sprawdź jak ją rozpoznać

Warto jednak ich spróbować, cechuje je wyjątkowy smak i właściwości. Białe pędy jeszcze nie wyrastają poza poziom gleby i uważane są za najlepsze. Te zielone rosną już znacznie wyżej i można je zbierać od marca do maja.

Dzikie szparagi

Choć chmiel kojarzy się głównie z piwem, białe pędy nazywane są "dzikimi szparagami", które zresztą przypominają smakiem. Inni porównują je do jarmużu i kiełków. Najlepiej je spożywać tuż po zbiorach, kiedy są jeszcze świeże.

Młode pędy chmielu są bardzo aromatyczne, można podsmażyć z masłem, zaleca się dodanie ziół lub sosu śmietanowego. Jednak powodem, dla którego warto po nie sięgać, są korzyści zdrowotne.

Znajdziemy w nich związki jak humulon, które uważane są za silne antyoksydanty i mogą przyczynić się do łagodzenia stanów zapalnych oraz chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Niektóre badania sugerują, że chmiel może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Pędy mogą mieć też właściwości uspokajające i łagodzić problemy z zasypianiem.

Dzikie szparagi wykazują właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Sprawdzą się w łagodzeniu dolegliwości pokarmowych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka