Najgorsza zakąska do kieliszka. Cios dla wątroby, trzustki, jelit
Coraz cieplejsze dni zachęcają do dłuższych pobytów w plenerze – grill w przydomowym ogródku, piknik w parku czy na leśnej polanie. A jak dobre jedzenie i relaks, to obowiązkowo puszka piwa czy lampka wina. Niekiedy to połączenie może być wyjątkowo niefortunne.
W tym artykule:
Tłusty posiłek ochroni przed kacem? Niezupełnie
Nic tak dobrze nie smakuje, jak kufel zimnego piwa do kiełbasy z grilla, z kolei kolorowe drinki w nadmiarze pobudzają apetyt i zachęcają, by skusić się na przekąskę lub posiłek.
Wiele osób jest też przekonanych, że w trakcie suto zakrapianej imprezy dla naszego układu trawiennego nie ma nic lepszego niż porządny, tłusty posiłek, który ma osłonić żołądek, zwiększyć tolerancję na alkohol i zarazem zmniejszyć skutki kaca.
Nic bardziej mylnego. Alkohol zmniejsza zdolność do metabolizowania tłuszczu. Dodatkowo jest wysokokaloryczny, więc jeśli przesadzimy z ilością trunków, organizm, zamiast spalać, zacznie magazynować wszystko, co trafia do naszych ust pod postacią tkanki tłuszczowej. Niektóre produkty spożywcze będą też ciosem dla naszego żołądka, wątroby i trzustki.
Pijesz dużo alkoholu? Zobacz co dzieje się z twoim sercem
Tych produktów nie łącz z alkoholem
Z jakich połączeń nasz układ pokarmowy, a w szczególności wątroba, będą niezadowolone?
Są to przede wszystkim:
- słone przekąski – chipsy, solone orzeszki, precle i paluszki – mają niską wartość odżywczą, a w połączeniu z alkoholem tworzą prawdziwą bombę kaloryczną; dodatkowo są bogatym źródłem sodu, który sprzyja odwodnieniu organizmu i sprawia, że następnego dnia kac będzie jeszcze bardziej dotkliwy,
- potrawy z grilla – smażone, nierzadko przypalone ciężkostrawne potrawy z grilla obciążają zarówno wątrobę jak i trzustkę, przez co organizm może gorzej sobie radzić z rozłożeniem i pozbyciem się alkoholu,
- tłuste, czerwone mięsa – za metabolizowanie zarówno tłuszczu, jak i alkoholu odpowiada wątroba; dodatkowo czerwone mięso i alkohol należą do uznanych przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) za czynniki rakotwórcze,
- pieczywo na zakwasie i pieczywo czosnkowe – niezależnie od rodzaju pieczywa jego nadmiar podczas zakrapianej imprezy może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy; obecność drożdży, a w przypadku wyrobów piekarniczych z marketu – także ilość szkodliwych dodatków może powodować wzdęcia i niestrawność,
- pikantne potrawy i dodatki – ostre przekąski, pikantna musztarda do kiełbasy z grilla w połączeniu z alkoholem opóźniają proces opróżniania żołądka i mogą sprzyjać refluksowi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.