Bez grilla nie ma majówki. Sprawdziliśmy skład mięs, które Polacy kochają najbardziej

Polacy kochają grillować, a producenci żywności doskonale o tym wiedzą. W ofercie sklepów można dostać nie tylko kiełbasę, ale także szeroki asortyment gotowych mięs w marynacie. Oszczędność czasu, ale co ze zdrowiem? Dietetyk ma złe wieści.

Dietetyk kliniczny ujawnia, co znajduje się w składzie gotowych mięs na grillDietetyk kliniczny ujawnia, co znajduje się w składzie gotowych mięs na grill
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

- W każdym ze składów uderzająca dla mnie była pokaźna ilość soli. Oczywiście to ona odpowiada za odpowiedni smak mięsa, ale marynatę można przygotować z minimalną ilością soli, a nawet i z jej pominięciem, sięgając tylko po aromatyczne zioła. Olej, cytryna, tymianek, oregano, czosnek - tyle wystarczy, by przygotować marynatę - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska.

Ekspertka zwraca uwagę, że w 100 g produktu znajdują się aż dwa gramy soli.

- Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać maksymalnie pięć gramów soli na dobę - tłumaczy, dodając, że większość Polaków raczej nie poprzestanie na porcji stugramowej mięsa z grilla, co znaczy, że dobową ilość sodu przekroczą nawet kilkukrotnie.

Grillowanie gorsze od palenia papierosów

Czas na grill. Karkówka grillowa

Czas na grill. Karkówka grillowa
Czas na grill. Karkówka grillowa

- Kolejne źródło smaku to cukier, znajduje się aż w trzech miejscach w składzie – pod postacią glukozy, sacharozy i syropu glukozowego. Łącznie to aż 2,4 g węglowodanów na 100 g mięsa, a pamiętajmy, że w samym mięsie węglowodanów nie powinno być wcale - podkreśla.

- Cukrzycy i inne osoby, które mają problemy z glikemią, powinny uważać na takie produkty i raczej je omijać. Dodatkowo podwyższa nam to wartość energetyczną, więc pomijając fakt, że karkówka należy do mięs tłustych, kalorycznych, producent dodatkowo "napakował" ją kaloriami - ujawnia ekspertka.

Zawartość mięsa w produkcie to zaledwie 80 proc. Dr Chruścikowska zwraca uwagę, że zamiast niego producent dodał wodę, która znajduje się na drugim miejscu w składzie, a także hydrolizowane białko kukurydziane.

- Jeśli ktoś poczęstowałby mnie jednym plastrem, to pewnie bym nie odmówiła, natomiast gdybym miała w sklepie świadomie kupić ten produkt dla siebie i rodziny, to na pewno bym się nie zdecydowała - podsumowuje dietetyk kliniczny.

Czas na grill. Boczek grillowy

Czas na grill. Boczek grillowy
Czas na grill. Boczek grillowy

- Tłusta karkówka miała w 100 g 127 kcal, a boczek – już 237 kcal. To bardzo dużo, poza tym patrząc na kolejność składników na liście, można powiedzieć, że poza mięsem największy udział tutaj mają cukier i sól - mówi ekspertka.

Mówi wprost, że statystyczny Polak, siadając przy grillu podczas majówki, raczej nie ograniczy się do jednej, 150-gramowej porcji mięsa, a jeśli tego dnia zdecyduje się też na surówkę, chipsy czy nawet pieczywo, bez trudu przekroczy dobową dopuszczalną dawkę soli.

- To widmo nadciśnienia tętniczego. Dzisiaj cierpią na nie coraz młodsze osoby. To już nie jest schorzenie starszych osób, nawet u dzieci obserwujemy objawy - mówi dr Chruścikowska.

Dodaje, że w 100 g boczku znajduje się ponad 19 g tłuszczu, w tym ponad osiem gramów tłuszczów nasyconych. W karkówce, uznawanej za mięso wyjątkowo tłuste, ilość tłuszczu nie przekraczała sześciu gramów. Dietetyk kliniczny ostrzega, by uważać na te mięsa i nie spożywać ich na co dzień.

- Światowi eksperci zalecają ograniczenie zwłaszcza mięsa czerwonego i przetworów mięsnych do 500 g w tygodniu i zastąpienie ich mięsem drobiowym, rybami czy nasionami roślin strączkowych - dodaje.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) ogłosiła, że regularne spożywanie wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa może być przyczyną rozwoju m.in. raka jelita grubego, trzustki, a nawet prostaty. Dr Chruścikowska zwraca również uwagę na choroby układu sercowo-naczyniowego.

- To główny zabójca w krajach wysokorozwiniętych, także i w Polsce - mówi i tłumaczy: - Kwasy tłuszczowe nasycone przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Były prowadzone badania post mortem na bardzo dużej populacji, w tym dzieci, pod kątem miażdżycy. Okazało się, że nawet dwulatki miały już pierwsze zmiany miażdżycowe w tętnicach.

Czas na grill. Zestaw grillowy. Karkówka, szynka, boczek

Czas na grill. Zestaw grillowy. Karkówka, szynka, boczek
Czas na grill. Zestaw grillowy. Karkówka, szynka, boczek

- Podobnie jak w poprzednich produktach – duża ilość tłuszczu, cukru, soli i wypełniaczy. Poza tym tutaj pojawia się w składzie jeszcze tłuszcz rzepakowy całkowicie utwardzony - zauważa ekspertka.

- Tłuszcze trans negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Odpowiadają za zmiany miażdżycowe, w konsekwencji za choroby układu sercowo-naczyniowego, a także mogą sprzyjać cukrzycy czy otyłości - wylicza dietetyk.

Auchan. Karkówka w marynacie meksykańskiej

Auchan. Karkówka w marynacie meksykańskiej
Auchan. Karkówka w marynacie meksykańskiej

Ekspertka zauważa, że mięso stanowi w produkcie zaledwie 77 proc., a jego deficyt uzupełnia woda, która znajduje się na drugim miejscu w składzie. Dodatkowo stugramowa porcja mięsa zawiera aż 15 g tłuszczu.

- Jeśli w majówkę damy sobie dyspensę i zjemy kawałek takiego mięsa, to nic nam się nie stanie, gorzej, jeśli pierwszy maja będzie rozpoczęciem sezonu grillowego trwającego aż do jesieni - mówi dr Chruścikowska.

- W takim wypadku trzeba się zastanowić, czy na pewno chcemy takie gotowe mięsa raz w tygodniu wkładać do koszyka. Tu się kryje niebezpieczeństwo, bo my doskonale wiemy, jak żywność wysokoprzetworzona wpływa na nasze zdrowie i że jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób przewlekłych - dodaje.

Auchan. Kebab wieprzowy

Auchan. Kebab wieprzowy
Auchan. Kebab wieprzowy

Ekspertka zwraca uwagę, że tak jak w pozostałych produktach, widoczny tu jest dodatek soli oraz cukru. Podkreśla, że cukier jest uzależniający, a jego wszechobecność w żywności wysokoprzetworzonej stoi za epidemią chorób cywilizacyjnych.

- Choć jest tu 89 proc. mięsa wieprzowego, więc lepiej niż w pozostałych produktach, to producent dodał białko wieprzowe kolagenowe i hydrolizat białka, które uzupełniają niedobory mięsa w produkcie - mówi.

- Ponad 250 kcal w 100 g, to więcej kalorii niż w karkówce i boczku. Zastanawiam się, z jakiego mięsa jest wykonany ten kebab. Niestety w przypadku mięs mielonych garmażeryjnych zawsze istnieje ryzyko, że kupujemy mięso pośledniej jakości, w którym zawartość białka jest nieproporcjonalnie mniejsza niż tłuszczu - tłumaczy.

- Ten produkt jest najgorszy z całej tej piątki. Natomiast co do reszty, powiem wprost: jeśli ktoś nas poczęstuje i mamy chęć na plasterek, nie ma problemu. Ale jestem przeciwna świadomemu sięganiu po takie gotowce w sklepie, zwłaszcza notoryczne. Nie podawajmy ich także dzieciom - podsumowuje dr Chruścikowska.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka