Sprawca udarów mózgu. Najgorsza zupa, "zapychacz" żołądka

Mają intensywny smak i aromat, a do tego są tanie i gotowe w pięć minut. Polacy uwielbiają dania instant, potocznie zwane "zupkami chińskimi". Niestety badania nie pozostawiają złudzeń: ich spożywanie to gwarancja krótszego życia.

Przepis na miażdżycę, udar i nadciśnienie. Polacy zajadają się bez opamiętaniaPrzepis na miażdżycę, udar i nadciśnienie. Polacy zajadają się bez opamiętania
Źródło zdjęć: © Getty Images

Azjatycki przysmak sprawcą udarów mózgu

Jedno badanie z ostatnich lat opublikowane na łamach "Nutrition Journal" wykazało korelację między częstością występowania restauracji serwującymi ramen, rodzaj japońskiej zupy z makaronem, a większą liczbą udarów mózgu. Badacze odkryli, że w rejonach, gdzie królują takie restauracje, występuje "wysoka śmiertelność z powodu udarów". Powód? Prawdopodobnie nadmierna ilość sodu w diecie. To też jeden z głównych składników wszystkich dań typu instant: zup i makaronów w sosie.

Pochodzą one z kuchni azjatyckiej, ale Polacy także je pokochali już w latach 90. ubiegłego wieku. Są niezwykle proste w przygotowaniu - wystarczy zalać je wrzątkiem, a w ciągu kilku chwil możemy cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem. Niestety, mimo iż są wygodne, dania instant są również niezdrowe - pełnią jedynie rolę "zapychacza" żołądka.

Co więcej, jedna zupka w proszku może zawierać więcej soli niż średnie opakowanie chipsów. Poza nadmierną ilością soli i glutaminianu sodu dania instant są też źródłem rafinowanej mąki pszennej, fosforanów i węglanu potasu, kilkunastu wzmacniaczy smaku, substancji konserwujących i polepszających. Aby zapewnić długą datę przydatności produktu, producenci dodają do nich szereg składników takich jak:

Przez tydzień jadła tylko fast food

  • tłuszcz palmowy,
  • skrobię modyfikowaną,
  • wzmacniacze smaku,
  • olej rzepakowy,
  • cukier.

Nie tylko udar. Sprawcy cukrzycy, otyłości i miażycy

Osoby, które regularnie sięgają po tego typu dania, są bardziej narażone na rozwój nadciśnienia, nadwagi, otyłości, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby czy próchnicy. Dodatkowo sztuczne składniki zawarte w tych produktach mogą powodować zatrzymywanie się wody w organizmie, co prowadzi do obrzęków.

To nie koniec złych wieści dla fanów dań instant. Badania przeprowadzone przez stowarzyszenie TEDx Manhattan wykazały, że proces trawienia zupy w proszku trwa znacznie dłużej niż strawienie tradycyjnego rosołu z makaronem. W eksperymencie uczestniczyła osoba, która po spożyciu zupy zażyła specjalne kapsułki monitorujące proces trawienia. Okazało się, że nawet po dwóch godzinach organizm nie był w stanie uporać się z zupą instant. W związku z tym, dietetycy na całym świecie ostrzegają, że zupy w proszku powinny na stałe zniknąć z naszego jadłospisu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka