Trwa ładowanie...

Najgorsza zupa. Zwiększa ryzyko raka przełyku

Avatar placeholder
25.07.2023 14:59
Zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Gorącą zupę lepiej sobie odpuścić
Zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Gorącą zupę lepiej sobie odpuścić (Getty Images)

Choć wielu z nas uważa gorącą zupę za posiłek zdrowy i rozgrzewający, warto zaczekać, aż nieco ostygnie, zanim zaczniemy ją spożywać. Znana lekarka, dr Deborah Lee z Dr Fox Online Pharmacy, ostrzega, że spożywanie zbyt gorących dań może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku.

spis treści

1. Gorąca zupa może prowadzić do stanu zapalnego

Dr Deborah Lee podkreśla, że spożywanie gorącej zupy może stanowić nadmierne obciążenie dla przełyku. Zbyt wysoka temperatura posiłków może prowadzić do oparzeń i poparzeń przełyku, co z kolei może prowadzić do stanu zapalnego. Jeśli podrażnienia pojawiają się wielokrotnie i regularnie, mogą prowadzić do produkcji komórek rakowych.

Spożywanie gorącej zupy prawdopodobnie ma podobne skutki, jak picie gorących napojów, takich jak kawa czy herbata. Badanie opublikowane w Clinical Nutrition pokazuje, że spożywanie płynów o wysokiej temperaturze może prawie potroić ryzyko zachorowania na raka przełyku.

Badanie to obejmowało ponad 500 000 dorosłych osób, które często spożywały kawę i herbatę. Okazało się, że były one bardziej narażone na rozwój raka przełyku. Niektóre dowody wskazują, że miało to związek z efektem temperatury. Badacze podkreślili jednak, że konieczne są dalsze badania w tym zakresie.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Co mówią badania na temat gorących napojów?

Dr Deborah Lee odniosła się również do prospektywnego badania przeprowadzonego w 2019 roku wśród Japończyków pijących herbatę. Wynika z niego, że u osób spożywających przynajmniej 700 ml gorącej herbaty (≥60°C) dziennie, ryzyko raka płaskonabłonkowego przełyku wzrosło o 90 proc. w porównaniu do tych, którzy pili mniej niż 700 ml dziennie, w temperaturze mniejszej niż 60°C.

Dr Deborah Lee zaznaczyła, że rak płaskonabłonkowy przełyku jest częściej diagnozowany w Azji, co może wynikać z innych czynników ryzyka, takich jak palenie tytoniu, wysokie spożycie alkoholu czy zanieczyszczenia środowiska. W Wielkiej Brytanii i Europie częściej występuje natomiast gruczolakorak, którego związek z gorącymi napojami nie jest tak jasno zdefiniowany.

Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie jednym z czynników predysponujących do raka przełyku. Dlatego też zaleca się unikanie spożywania gorących zup i innych substancji. Najlepiej jest spożywać posiłki i płyny w temperaturze poniżej 60°C.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze