Najgorsze alkohole dla wątroby i jelit. Sprawdź, dlaczego nie warto po nie sięgać
Powszechnie wiadomo, że alkohol źle wpływa na kondycję organizmu, a zwłaszcza wątroby i jelit. Jednak są alkohole, które szczególnie przyczyniają się do pogorszenia pracy tych organów. Najlepiej więc całkowicie wyeliminować je z diety lub chociaż sięgać po nie okazjonalnie i symbolicznie.
Których alkoholi powinniśmy unikać? Zdaniem ekspertów groźne dla naszej wątroby może być m.in. lubiane i bardzo często kupowane w Polsce piwo. Na tym jednak lista się nie kończy. Chcesz wiedzieć, jakie trunki wyjątkowo szkodzą wątrobie? Zapraszamy do naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Alkohol i napój energetyzujący. Takie połączenie może być śmiertelne
Piwo a wątroba
Piwo jest jednym z najchętniej wybieranych trunków. Jest cenione ze względu na smak, różnorodność i cenę. Jednak tego samego nie można powiedzieć o jego korzyściach dla naszego zdrowia.
Ten alkohol jest wyjątkowo kaloryczny – 0,33 l ciemnego piwa to ok. 250 kcal. Z kolei 0,33 l jasnego to 230 kcal. Picie piwa powoduje więc, że dostarczamy organizmowi zbędnych kalorii, które przyczyniają się do wzrostu wagi. To zaś jest prostą drogą do nadwagi i otyłości, a więc tym samym stłuszczenia wątroby i innych organów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Drinki a wątroba
Same napoje gazowane są niezdrowe. Jednak w połączeniu z alkoholem np. wódką lub whisky, mogą stanowić niesamowicie szkodliwą mieszankę. Z czego to wynika? Przede wszystkim z powodu dużej zawartości cukru.
Kolorowy drink jest przede wszystkim szklanką pustych kalorii, a także sztucznych substancji i konserwantów. Duża ilość cukru powoduje, że nasze organy, w tym wątroba, są stłuszczone. To z kolei prowadzi m.in. do większego prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę typu II.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Seks po alkoholu
Wino a wątroba
Wino to jeden z najchętniej wybieranych przez konsumentów trunków. Pije się je do dań obiadowych, deserów, a także jako samodzielny napój. Czy jest to więc alkohol, którego spożywanie nie przyniesie dla naszego zdrowia negatywnych konsekwencji? Okazuje się, że nie.
Picie wina, szczególnie białego, może pogorszyć nasze zdrowie. Naukowcy od pewnego czasu mówią o jego wpływie m.in. na rozwój drożdżycy, a także trądziku, a nawet raka skóry. Co więcej, białe wino jest kaloryczne – 175 ml tego trunku to ok. 160 kcal.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Likier a wątroba
Likiery to kolejny rodzaj alkoholu, którego powinniśmy unikać, chcąc zachować zdrową wątrobę. Pamiętajmy, że nie tylko stłuszczenie wątroby jest problemem, które niesie za sobą picie alkoholu. Innymi schorzeniami, do których może prowadzić to chociażby zapalenie wątroby i marskość wątroby.
Likiery są wyjątkowo słodkie. Oprócz alkoholu zawierają więc duże ilości cukru i sztucznych barwników. Część z nich jest także dodatkowo dosładzana. Słodki napój jest więc prawdziwą bombą kaloryczną i nie ma dla nas żadnych wartości odżywczych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Spożywanie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia czerniaka
Whisky a wątroba
Spożywanie mocnych alkoholi znacznie wpływa na metabolizm. W nadmiarze mogą uszkodzić wątrobę, która odpowiada za jego prawidłowe działanie. Whisky jest jednym z najmocniejszych trunków – 10 g czystego etanolu zawartych jest w zaledwie 30 ml tego alkoholu.
Dietetycy podkreślają, że im mocniejszy trunek, tym jego większa kaloryczność. 30 ml whisky zawiera 65 kalorii. Wypicie jednej szklanki to dodatkowe puste kalorie, które przyczyniają się do rozwoju tkanki tłuszczowej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl