Najgorsze dla jelit i żołądka. Gastrolog: Wzdęcia gwarantowane

Gazy, uczucie przelewania i pełności to powszechne problemy, który pojawia się po posiłku. Gastrolog przyznaje, że przyczyn nieprzyjemnych dolegliwości może być wiele, są jednak takie produkty, które szczególnie sprzyjają wzdęciom.

Gastrolog wskazuje produkty, które najczęściej odpowiadają za wzdęciaGastrolog wskazuje produkty, które najczęściej odpowiadają za wzdęcia
Źródło zdjęć: © Getty Images/FB
Karolina Rozmus

Kiedy wzdęcia wskazują na chorobę?

Niekiedy wzdęcia są sygnałem alarmowym organizmu. Gdy mają charakter nieprzemijający i są wyjątkowo uporczywe, mogą wskazywać na alergie pokarmowe, celiakię, a nawet infekcję pasożytniczą, lambliozę.

Wzdęcia mogą pojawiać się również w przebiegu:

  • choroby Leśniowskiego-Crohna,
  • wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG),
  • zespołu jelita drażliwego (IBS),
  • raka jelita grubego,
  • marskości wątroby.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Najczęściej jednak mają związek ze zbyt szybkim, pospiesznym jedzeniem lub posiłkami zbyt obfitymi. Mogą się pojawiać wskutek połykania powietrza w czasie picia napojów gazowanych, a nawet żucia gumy.

Mogą powodować wzdęcia. Na te produkty uważaj

Są także produkty, które szczególnie sprzyjają sensacjom układu pokarmowego. Dr Jacqueline Wolf z Harvard Medical School, gastroenterolog oraz współzałożycielka Foodicine Health, organizacji non-profit zajmującej się edukacją żywieniową, przyznaje, że aż jedna na dziesięć osób doświadcza wzdęć po posiłku.

W rozmowie z CNBC lekarka wymienia siedem szczególnie newralgicznych grup produktów, które generują wzdęcia.

Dosładzana żywność

Dr Wolf tłumaczy, że to nie tylko słodycze, ale każdy rodzaj produktu, do którego dodawane są tzw. wolne cukry. To mogą być dostępne na sklepowej półce keczupy i inne sosy, chleb i wypieki cukiernicze, napoje gazowane dosładzane cukrem czy słodkie jogurty i desery mleczne.

Gastrolog zwraca uwagę, że nawet 50 proc. populacji może mieć nietolerancję fruktozy, czego skutkiem są nieprzyjemne dolegliwości. Fruktoza jest głównym składnikiem soków owocowych, ale też występuje w syropie glukozowo-fruktozowym, najbardziej powszechnym zamienniku cukru w produktach przetworzonych.

Owoce

Każdy owoc zawiera fruktozę, ale jak wskazuje ekspertka, niektóre są wyjątkowo bogatym źródłem, przez co istnieje znacznie większe prawdopodobieństwo, że będą się przyczyniać do wzdęć.

To m.in.:

  • winogrona i rodzynki,
  • dojrzałe banany,
  • nektarynki,
  • śliwki.
Winogrona i rodzynki zawierają duże ilości fruktozy
Winogrona i rodzynki zawierają duże ilości fruktozy © Pixabay

Warzywa zawierające fruktany i galaktany

Fruktany to polimery D-fruktozy, galaktany z kolei to związki pokrewne połączeniom pektynowym. Należą do węglowodanów, które mogą fermentować w jelitach i znajdują się w warzywach kapustnych, porach, cebuli i czosnku, a także nasionach roślin strączkowych.

Mleko i produkty mleczne

Dr Wolf zwraca uwagę, że nietolerancja laktozy może dotykać niemal 70 proc. społeczeństwa. To właśnie ten cukier mleczny powoduje uczucie pełności i wrażenie przelewania w jelitach.

Słodziki

A konkretne poliole, w grupie których znajdują się: sorbitol, izomalt, laktitol i erytrytol. U niektórych osób, których jelita nie radzą sobie z rozłożeniem polioli, mogą powodować przykre objawy.

Ziarna

Nie tylko są problematyczne dla osób z celiakią, ale także nietolerancją glutenu. Ziarna jak pszenica, ale też jęczmień czy żyto mogą być niewskazane w diecie osób z nadwrażliwością na gluten, a także tych, które nie najlepiej radzą sobie z dużą ilością błonnika.

Fermentowane produkty

Jogurty, kimchi, kiszonki to prawdziwe superfood, które wzmacnia mikrobiom jelitowy. Jednak dr Wolf wskazuje, że mogą być ciężkostrawne i u niektórych osób powodować przykre dolegliwości.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka