Najgorsze warzywa dla wątroby. Doprowadzają do stłuszczenia

Co najmniej 500 g warzyw i owoców dziennie, z przewagą tych pierwszych - takie rekomendacje pochodzą wprost od Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Ale nie wszystkie warzywa wpływają korzystnie na nasze zdrowie, a niektóre mogą wręcz szkodzić. Ich nadmiar odczuje zwłaszcza wątroba.

Najgorsze warzywa. Znienawidzone przez wątrobęNajgorsze warzywa. Znienawidzone przez wątrobę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Znienawidzone przez wątrobę

Ważący niemal półtora kilograma narząd pełni szereg kluczowych dla organizmu funkcji. Jedną z nich jest filtrowanie toksyn i usuwanie z organizmu szkodliwych substancji, pochodzących również z żywności. Mimo ogromnych zdolności regeneracyjnych, wątroba długotrwale narażona na działanie szkodliwych czynników, w tym alkoholu, leków, papierosów czy niezdrowej żywności, może ulec uszkodzeniu.

Nie przysłużą się jej także pozornie zdrowe produkty, w tym warzywa. Jak to możliwe? Hepatotoksyczne działanie wykazują m.in. pleśnie z rodzaju Aspergillus, na które narażenie może powodować nieodwracalne zmiany w narządzie. Dlatego pod żadnym pozorem nie należy spożywać spleśniałych produktów, w tym warzyw. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby, którym wydaje się, że wystarczy odkroić spleśniały fragment pomidora czy ogórka. Tymczasem w przypadku widocznych oznak obecności grzybów, istnieje niemal stuprocentowe prawdopodobieństwo, że zarodniki pleśni rozsiane są po całym produkcie.

Osoby, które chcą zadbać o wątrobę, powinny także zastanowić się, w jakiej postaci są warzywa, po które sięgają. Surowe to skarbnica witamin i minerałów oraz kluczowych dla tego narządu polifenoli. Z kolei warzywa smażone to takie, które lepiej jeść jak najrzadziej. Nadmiar tłuszczu w diecie może obciążać wątrobę, ale też sprzyjać rozwojowi niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Dlaczego lepiej nie wylewać wody po gotowaniu brokułów?

Smażone warzywa w nadmiarze mogą sprzyjać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby
Smażone warzywa w nadmiarze mogą sprzyjać niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby © Pixabay

Narząd ten nie lubi także dużych ilości cukru, soli oraz dodatków do żywności, dlatego poza smażonymi warzywami warto też unikać żywności wysokoprzetworzonej, w tym roślinnych zamienników mięsa czy niektórych warzyw puszkowanych.

Jedz codziennie. Działają jak opatrunek dla wątroby

Jeśli chcemy wspomóc pracę naszej wątroby pamiętajmy, że pozytywny wpływ na nią będą miały zielone warzywa liściaste. Sałata, szpinak, rukola czy jarmuż są źródłem silnych przeciwutleniaczy. Jedno z badań wykazało też, że włączenie szpinaku do diety może zmniejszać ryzyko NAFLD.

Drugą grupą warzyw, za które podziękuje nam wątroba, są warzywa krzyżowe, jak kapusta, brukselka, kalafior czy brokuł. Są bogate w błonnik, który wspiera przepływ żółci, pracę oraz detoks wątroby. Badania sugerują również, że brokuły, podobnie jak szpinak, mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka