Najgorsze mięso w sklepie. Producent skupuje je po 2 zł za kilogram

Pomimo zwiększającej się świadomości, Polacy nadal chętnie kupują produkty mięsne, które negatywnie wpływają na zdrowie. Mowa tu w szczególności o jednym typie mięs.

Tego mięsa unikaj jak ogniaTego mięsa unikaj jak ognia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Najgorsze mięso w sklepie. Nigdy go nie kupuj

Nie każde mięso jest niezdrowe. Dla przykładu, jak najmniej przetworzone produkty drobiowe to cenne źródło białka przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Nawet dobrze przyrządzone mięso czerwone, o ile spożywane sporadycznie i w zrównoważonym posiłku z dużą ilością warzyw, może stworzyć wartościową propozycję żywieniową - choć lekarze przestrzegają przed nadmiernym spożyciem tego typu mięs.

Są jednak produkty mięsne, których należy się wystrzegać w każdej sytuacji i potwierdzają to zgodnie liczne badania, lekarze i dietetycy. Mowa tu mianowicie o produktach zawierających w składzie mięso MOM, czyli oddzielane mechanicznie.

Mięso oddzielane mechanicznie – jak się je produkuje?

Dlaczego eksperci tak gorliwie przed nim przestrzegają? Bo jest to w zasadzie najtańszy surowiec mięsny o najniższej jakości, który producenci skupują nawet w cenie 2 zł za kilogram.

Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans

Mięso oddzielone mechaniczne to tak naprawdę resztki pozostałe po usunięciu pełnowartościowych części mięsa (wykorzystywanych do innych produktów). Po oddzieleniu od kości, resztki te są mielone razem z chrząstkami, pazurami, a nawet częściami ptasich piór w jednolitą masę, którą następnie miesza się z wodą, wypełniaczami, konserwantami i stabilizatorami. Bez tych dodatków (o udowodnionym szkodliwym działaniu na organizm), masa tego typu nie byłaby w stanie uzyskać pożądanego przez producenta koloru, zapachu i konsystencji.

W jakich produktach nadal można znaleźć MOM? Przede wszystkim w mięsach sprzedawanych w restauracjach typu fast food (nuggetsy, burgery, kebaby), w pakowanych daniach gotowych, w niskiej jakości parówkach czy konserwach mięsnych.

Eksperci ds. żywienia przestrzegają przed mięsem tego typu nie tylko ze względu na wątpliwy proces produkcji. Chodzi tu przede wszystkim o niezwykle niską zawartość cennych składników odżywczych: produkty z MOM zawierają znikome ilości białka (które ulega rozpadowi w procesie produkcji), ale za to ogromne ilości tłuszczu.

Ponadto, produkty z MOM wykazują znacznie większą podatność na szybsze psucie i rozwój bakterii.

Kto w szczególności powinien ich unikać? Na pewno wszyscy pacjenci zmagający się z problemami układu pokarmowego, ale także z nieprawidłowościami w poziomie cholesterolu. Bezwzględnie nie zaleca się podawania produktów na bazie mięsa MOM dzieciom, kobietom karmiącym i kobietom w ciąży.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka